Reklama

Reklama

Suflet kalafiorowy z suszonymi pomidorami i cheddarem

Kalafiory jesienią są tanie i smaczne. Znany z "Pytania na śniadanie" kucharz Jerzy Sobieniak mówi PAP Life, co można z tego warzywa ugotować. Podaje przepis na suflet kalafiorowy z suszonymi pomidorami i cheddarem.

- Do przygotowania sufletu kalafiorowego a la Sobieniak potrzebować będziemy:

Reklama

6 jajek, 100 ml śmietanki 30 proc., pół ugotowanego kalafiora, 80 g mąki pszennej tortowej, 100 g suszonych pomidorów, pół łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, 200 g tartego sera cheddar, 1 jogurt bałkański, 2 pomidory malinowe. Jeśli chodzi o przyprawy, wystarczy sól i pieprz.

- Kalafiora dzielimy na jednakowej wielkości różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i miksujemy ze śmietaną i czosnkiem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na w miarę sztywną pianę, a żółtka mieszamy z tartym serem i suszonymi pomidorami - instruuje Jerzy Sobieniak.

- Następnie łączymy je z masą kalafiorowej i mieszamy. Na koniec dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Gdy całość się połączy, dodajemy połowę piany i delikatnie mieszamy, aby masę spulchnić. Kiedy wszystko się połączy, dodajemy pozostałą część i mieszamy do uzyskania jednolitej masy -tłumaczy.

- Brytfankę wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy masę. Całość zapiekamy w temperaturze 190 stopni, do wyrośnięcia i mocnego zrumienienia około 30 min. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy suflet w uchylonym piekarniku na kolejne 10 min. Gotowe danie podajemy z jogurtem wymieszanym z pokrojonymi pomidorami lub sosem pomidorowym" - wyjaśnia mistrz kulinariów.

Jerzy Sobieniak prowadzi studio kulinarne w "Pytaniu na śniadanie" w TVP2. Jest byłym szef kuchni WARSU-u oraz warszawskiej restauracji "Endorfina Foksal".


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje