Surówka colesław na czerwono

Aktualizacja

Surówka colesław, to jedna z najczęściej serwowanych surówek do obiadu. Dodatek obiadowy będący wariacją na temat klasycznej surówki coleslaw, jest na tyle uniwersalny, że pasuje do różnego rodzaju mięs. Dodatkowy bonus - bardzo surówka colesław smakuje dzieciom, a to najbardziej wymagający krytycy kulinarni.

Surówka colesław to jedna z tych surówek, które mogą trafić na stoły także zimą
Surówka colesław to jedna z tych surówek, które mogą trafić na stoły także zimą123RF/PICSEL

Surówka Colesław - przygotowanie:

1. Usuwamy zewnętrzne liście kapusty, warzywo myjemy, kroimy na pół, usuwamy głąb. Kapustę na surówkę colesław ścieramy na dużych oczkach tarki. Startą można lekko posolić.

2. Na dużych oczkach tarki ścieramy też obrane jabłko i marchewkę. Obraną cebulę kroimy bardzo drobno.

3. Szatkujemy natkę pietruszki i koperek. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy oraz majonez i ocet jabłkowy. Mieszamy. Chłodzimy przed podaniem. Surówka Colesław smakuje najlepiej schłodzona w towarzystwie mięsa i ziemniaków. 

***

Lubisz surówki? Sprawdź inne przepisy: 

Surówka z marchewki z dodatkiem migdałów

Surówka z czerwonej kapusty

Botwina ze śmietaną 


Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas