Surówka z kalafiora: Jak zrobić?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
17
Udostępnij

Gotowany kalafior z masłem i bułką tartą to najczęściej spotykana forma, w jakiej podajemy to warzywo do obiadu. Tymczasem biała odmiana kapusty warzywnej może posłużyć do przygotowania pysznego dodatku, jakim jest surówka z kalafiora. Poznaj i pokochaj kalafiora na surowo.

Surówka z kalafiora surowego: Jak ją zrobić?
Surówka z kalafiora surowego: Jak ją zrobić?123RF/PICSEL

Kalafior: Wartości odżywcze

Kalafior to zdrowe i nietuczące warzywo
Kalafior to zdrowe i nietuczące warzywo123RF/PICSEL

Sto gramów kalafiora ma tylko dwadzieścia siedem kalorii i dostarcza organizmowi 77% dziennej dawki witaminy C, zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę K i 10% dziennej dawki witaminy B. Warzywo jest bogatym źródłem: potasu, fosforu i kwasu foliowego.  Kalafior ma też właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. Warzywo jest bogate w błonnik i wodę, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego i układu odpornościowego. Częste jedzenie kalafiora zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, nadciśnienia, cukrzycy, choroby wieńcowej i otyłości.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczki
      Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria Lifestyle/informacja prasowa

      Surówka z kalafiora: Przepis

      Do wykonania surówki z kalafiora potrzebny będzie średniej wielkości kalafior. Ponadto: świeży ogórek, dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich, duże i winne jabłko, cztery łyżki majonezu, szczypta cukru, ocet, woda, sól, łyżka posiekanej zielonej pietruszki i gałka muszkatołowa.

      Surówka z kalafiora surowego: Wykonanie

      Kalafiora mocz w wodzie z octem przez dziesięć minut
      Kalafiora mocz w wodzie z octem przez dziesięć minut123RF/PICSEL
      1. Zagotować wodę w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Ilość wody zależy od wielkości kalafiora. Po ostygnięciu i włożeniu kalafiora do garnka, woda powinna go przykrywać. 
      2. Umyć warzywa i owoce
      3. Posiekać natkę pietruszki i orzechy włoskie 
      4. Do ostudzonej, przegotowanej wody wlać ocet, by lekko ją zakwasić. Ilość octu zależy od objętości pojemnika z wodą. Na litr wody wystarczy łyżka octu. Do takiej mikstury włożyć kalafiora. Po dziesięciu minutach odcedzić warzywo. 
      5. Podzielić kalafiora na najmniejsze możliwe różyczki, a ich łodyżki pokroić. 
      6. Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
      7. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
      8. Kalafior, ogórek i jabłko połączyć z czterema łyżkami majonezu, doprawić do smaku szczyptą cukru i gałki muszkatołowej oraz solą.
      9. Surówkę wymieszać i przełożyć do salaterki. Ozdobić posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. 

      Surówka z kalafiora to nietypowy dodatek do obiadu oraz na grilla. Goście i rodzina będą zajadać się nią ze smakiem. Doskonale komponuje się z wszelkiego typu mięsami, ale może być też dodatkiem do jajka sadzonego, ryb czy dań warzywnych.

      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      11
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      4
      Szok
      shock
      1
      Smutny
      sad
      1
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      17
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na