Surówka z kalafiora: Jak zrobić?

Surówka z kalafiora surowego: Jak ją zrobić?
Surówka z kalafiora surowego: Jak ją zrobić?123RF/PICSEL

Składniki

Kalafior: Wartości odżywcze

Kalafior to zdrowe i nietuczące warzywo
Kalafior to zdrowe i nietuczące warzywo123RF/PICSEL
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Składniki

Surówka z kalafiora: Przepis

Surówka z kalafiora surowego: Wykonanie

Kalafiora mocz w wodzie z octem przez dziesięć minut
Kalafiora mocz w wodzie z octem przez dziesięć minut123RF/PICSEL
  1. Zagotować wodę w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Ilość wody zależy od wielkości kalafiora. Po ostygnięciu i włożeniu kalafiora do garnka, woda powinna go przykrywać. 
  2. Umyć warzywa i owoce
  3. Posiekać natkę pietruszki i orzechy włoskie 
  4. Do ostudzonej, przegotowanej wody wlać ocet, by lekko ją zakwasić. Ilość octu zależy od objętości pojemnika z wodą. Na litr wody wystarczy łyżka octu. Do takiej mikstury włożyć kalafiora. Po dziesięciu minutach odcedzić warzywo. 
  5. Podzielić kalafiora na najmniejsze możliwe różyczki, a ich łodyżki pokroić. 
  6. Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  7. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  8. Kalafior, ogórek i jabłko połączyć z czterema łyżkami majonezu, doprawić do smaku szczyptą cukru i gałki muszkatołowej oraz solą.
  9. Surówkę wymieszać i przełożyć do salaterki. Ozdobić posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi. 

Składniki