Surówka z kalafiora: Jak zrobić?
Gotowany kalafior z masłem i bułką tartą to najczęściej spotykana forma, w jakiej podajemy to warzywo do obiadu. Tymczasem biała odmiana kapusty warzywnej może posłużyć do przygotowania pysznego dodatku, jakim jest surówka z kalafiora. Poznaj i pokochaj kalafiora na surowo.
Kalafior: Wartości odżywcze
Sto gramów kalafiora ma tylko dwadzieścia siedem kalorii i dostarcza organizmowi 77% dziennej dawki witaminy C, zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę K i 10% dziennej dawki witaminy B. Warzywo jest bogatym źródłem: potasu, fosforu i kwasu foliowego. Kalafior ma też właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i stresem oksydacyjnym. Warzywo jest bogate w błonnik i wodę, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego i układu odpornościowego. Częste jedzenie kalafiora zmniejsza ryzyko wystąpienia stanów zapalnych, nadciśnienia, cukrzycy, choroby wieńcowej i otyłości.
Surówka z kalafiora: Przepis
Do wykonania surówki z kalafiora potrzebny będzie średniej wielkości kalafior. Ponadto: świeży ogórek, dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich, duże i winne jabłko, cztery łyżki majonezu, szczypta cukru, ocet, woda, sól, łyżka posiekanej zielonej pietruszki i gałka muszkatołowa.
Surówka z kalafiora surowego: Wykonanie
- Zagotować wodę w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Ilość wody zależy od wielkości kalafiora. Po ostygnięciu i włożeniu kalafiora do garnka, woda powinna go przykrywać.
Surówka z kalafiora to nietypowy dodatek do obiadu oraz na grilla. Goście i rodzina będą zajadać się nią ze smakiem. Doskonale komponuje się z wszelkiego typu mięsami, ale może być też dodatkiem do jajka sadzonego, ryb czy dań warzywnych.