Surówka z marchewki na trzy sposoby
Marchew to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminę A i C, zawiera też witaminy K i E oraz witaminy z grupy B. Jej spożywanie dostarcza organizmowi potas, sód, wapń, magnez, cynk i żelazo. Wiele witamin ginie podczas obróbki cieplnej, dlatego najzdrowsza marchew to ta jedzona na surowo. Surówka z marchewki to pyszny dodatek do obiadu, który poprawia wzrok, zapobiega trądzikowi i zmarszczkom, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz wspomaga pracę jelit. Poznaj trzy pomysły na surówkę z marchewki.
Tradycyjna surówka z marchewki: Przepis
Tradycyjna surówka z marchewki to przepis, którego używały już nasze babcie. Aby ją wykonać, przygotuj: cztery sporej wielkości marchewki, korzeń chrzanu, jedno winne jabłko, pół szklanki śmietany, cytrynę, sól i cukier do smaku. Aby przyrządzić surówkę z przepisu babci:
- Marchew i chrzan umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Surówka z młodej marchewki
Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pęczka młodej marchewki, świeżego ogórka, pomarańczy, garści włoskich orzechów, opakowania twarożku homogenizowanego, łyżkę śmietany, sól i łyżkę posiekanej pietruszki.
- Wymieszaj twarożek, śmietanę i sól.
Surówka z marchewki i włoskich orzechów
Nie każda surówka musi mieć dressing w postaci nabiału. Jeśli produkty mleczne nie są wskazane w Twojej diecie lub jeśli szukasz urozmaicenia - nasza propozycja to surówka z marchewki i włoskich orzechów. Do jej przygotowania potrzebujesz: cztery marchewki, dwa winne jabłka, dwie garści orzechów włoskich, trzy łyżki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, sól i cukier do smaku.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.