Surówka z marchewki na trzy sposoby

Marchew to warzywo bogate w antyoksydanty, witaminę A i C, zawiera też witaminy K i E oraz witaminy z grupy B. Jej spożywanie dostarcza organizmowi potas, sód, wapń, magnez, cynk i żelazo. Wiele witamin ginie podczas obróbki cieplnej, dlatego najzdrowsza marchew to ta jedzona na surowo. Surówka z marchewki to pyszny dodatek do obiadu, który poprawia wzrok, zapobiega trądzikowi i zmarszczkom, zmniejsza poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz wspomaga pracę jelit. Poznaj trzy pomysły na surówkę z marchewki.

Trzy pomysły na surówkę z marchewki
Trzy pomysły na surówkę z marchewki123RF/PICSEL

Tradycyjna surówka z marchewki: Przepis

Tradycyjna surówka z marchewki
Tradycyjna surówka z marchewki123RF/PICSEL

Tradycyjna surówka z marchewki to przepis, którego używały już nasze babcie. Aby ją wykonać, przygotuj: cztery sporej wielkości marchewki, korzeń chrzanu, jedno winne jabłko, pół szklanki śmietany, cytrynę, sól i cukier do smaku. Aby przyrządzić surówkę z przepisu babci:

  1. Marchew i chrzan umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.

  • Składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Surówka z młodej marchewki

    Surówka z młodej marchewki
    Surówka z młodej marchewki123RF/PICSEL

    Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: pęczka młodej marchewki, świeżego ogórka, pomarańczy, garści włoskich orzechów, opakowania twarożku homogenizowanego, łyżkę śmietany, sól i łyżkę posiekanej pietruszki.

    1. Wymieszaj twarożek, śmietanę i sól.

  • Marchewkę dobrze umyj i pokrój na cienkie plasterki.

  • Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę.

  • Drobno posiekaj orzechy

  • Pomarańczę obierz i podziel na pół. Jedną część pokrój w kostkę, a drugą podziel na cząstki i pozostaw do dekoracji.

  • Marchewkę, ogórka, pomarańcze i orzechy wymieszaj z serkiem.

  • Przełóż surówkę do salaterki i udekoruj posiekaną pietruszką oraz cząstkami pomarańczy.

  • Surówka z marchewki i włoskich orzechów

    Surówka z marchewki z orzechami i olejem
    Surówka z marchewki z orzechami i olejem123RF/PICSEL

    Nie każda surówka musi mieć dressing w postaci nabiału. Jeśli produkty mleczne nie są wskazane w Twojej diecie lub jeśli szukasz urozmaicenia - nasza propozycja to surówka z marchewki i włoskich orzechów. Do jej przygotowania potrzebujesz: cztery marchewki, dwa winne jabłka, dwie garści orzechów włoskich, trzy łyżki oleju słonecznikowego, sok z cytryny, sól i cukier do smaku.

    1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.

  • Jabłka umyj, obierz i także zetrzyj na tarce.

  • Grubo posiekaj orzechy włoskie.

  • Wymieszaj składniki i skrop je sokiem z cytryny.

  • Dodaj sól i cukier do smaku.

  • Całość polej olejem i wymieszaj.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas