Surówki obowiązkowe do obiadu

Aktualizacja

Surówki pasują do różnego rodzaju mięs, ryb, uzupełniają też dania jarskie. Sprawiają, że talerz staje się bardziej kolorowy, a cały obiad bardziej apetyczny. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, ale chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy niekiedy po sklepowe gotowce. Surówki domowe mają same zalety.

Surówki przygotowane w domu ze świeżych składników to skarbnica witamin i samo zdrowie
Surówki przygotowane w domu ze świeżych składników to skarbnica witamin i samo zdrowie123RF/PICSEL

Surówki z kapustą - przygotowanie

Kapustę odciskamy na sicie z nadmiaru płynu, przekładamy ją na deskę do krojenia i szatkujemy.

Obieramy marchewkę oraz jabłko, ścieramy, umieszczamy w misce, dokładamy poszatkowaną kapustę.

Wsypujemy cukier i kminek, dodajemy olej. Mieszamy.

Surówkę chłodzimy 1-2 godziny przed podaniem.

Coleslaw to najsłynniejsza surówka świata
Coleslaw to najsłynniejsza surówka świata123RF/PICSEL

Surówki typu coleslaw - przygotowanie

Kapustę kroimy na pół, myjemy, zdejmujemy pierwsze, zewnętrzne liście, pozostałe szatkujemy (można też zetrzeć kapustę na tarce o dużych oczkach).

Marchewkę obieramy, myjemy i i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy bardzo drobno, kroimy też natkę.

Starte warzywa łączymy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce łączymy majonez, ocet, miód (cukier puder) i sok z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw, mieszamy. 

Surówkę chłodzimy w lodówce 30-60 min, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Słodycz surówki dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami
Słodycz surówki dobrze komponuje się z wytrawnymi daniami123RF/PICSEL

Surówki z jabłka i marchewki - przygotowanie

Marchewki i jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. 

Dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz sól i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem chłodzimy surówkę.

Wypróbuj też przepisy na sałatki:

Zobacz również:

Klasyczna surówka z kapusty i marchewkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas