Surówki obowiązkowe do obiadu
Surówki pasują do różnego rodzaju mięs, ryb, uzupełniają też dania jarskie. Sprawiają, że talerz staje się bardziej kolorowy, a cały obiad bardziej apetyczny. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, ale chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy niekiedy po sklepowe gotowce. Surówki domowe mają same zalety.
Surówki z kapustą - przygotowanie
Kapustę odciskamy na sicie z nadmiaru płynu, przekładamy ją na deskę do krojenia i szatkujemy.
Obieramy marchewkę oraz jabłko, ścieramy, umieszczamy w misce, dokładamy poszatkowaną kapustę.
Wsypujemy cukier i kminek, dodajemy olej. Mieszamy.
Surówkę chłodzimy 1-2 godziny przed podaniem.
Surówki typu coleslaw - przygotowanie
Kapustę kroimy na pół, myjemy, zdejmujemy pierwsze, zewnętrzne liście, pozostałe szatkujemy (można też zetrzeć kapustę na tarce o dużych oczkach).
Marchewkę obieramy, myjemy i i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy bardzo drobno, kroimy też natkę.
Starte warzywa łączymy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce łączymy majonez, ocet, miód (cukier puder) i sok z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw, mieszamy.
Surówkę chłodzimy w lodówce 30-60 min, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Surówki z jabłka i marchewki - przygotowanie
Marchewki i jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy sok z cytryny, śmietanę oraz sól i pieprz. Mieszamy. Przed podaniem chłodzimy surówkę.
Wypróbuj też przepisy na sałatki:
Zobacz również: