Reklama

Reklama

Sushi dla dziecka - z ziarnami sezamu

Czas przygotowania: 20 minut, cena porcji: ok. 5 zł, 300 kcal, dla 6 osób.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu do sushi
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 płaty nori
  • 1,5 łyżki prażonych nasion sezamu
  • 2 łyżki prażonego czarnego sezamu
  • rozgniecione awokado
  • 8 plasterków szynki
  • pokrojona mała marchewka
  • 50 g sera typu cheddar, pokrojonego na półcentymetrowe paski

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skrop octem ryżowym. Rozłóż bambusową matę do sushi, a na niej płat nori. Rozłóż na nim równomiernie ryż i posyp podprażonymi ziarnami sezamu. Przykryj folią spożywczą. Dociśnij.

Przewróć na drugą stronę, tak, by ryż był od spodu płatu nori. Posmaruj nori rozgniecionym awokado, ułóż na środku pasek z kawałków marchewki, sera i szynki. Zwijaj w rulon, dociskając całość matą. Pokrój na sześć równych kawałków.

Reklama

Nasza rada: Starszym dzieciom zaproponuj odrobinę sosu sojowego, młodszym skrop sushi sokiem z cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje