Sushi dla dziecka - z ziarnami sezamu
Czas przygotowania: 20 minut, cena porcji: ok. 5 zł, 300 kcal, dla 6 osób.

Składniki
- 1,5 szklanki ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 płaty nori
- 1,5 łyżki prażonych nasion sezamu
- 2 łyżki prażonego czarnego sezamu
- rozgniecione awokado
- 8 plasterków szynki
- pokrojona mała marchewka
- 50 g sera typu cheddar, pokrojonego na półcentymetrowe paski
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skrop octem ryżowym. Rozłóż bambusową matę do sushi, a na niej płat nori. Rozłóż na nim równomiernie ryż i posyp podprażonymi ziarnami sezamu. Przykryj folią spożywczą. Dociśnij. Przewróć na drugą stronę, tak, by ryż był od spodu płatu nori. Posmaruj nori rozgniecionym awokado, ułóż na środku pasek z kawałków marchewki, sera i szynki. Zwijaj w rulon, dociskając całość matą. Pokrój na sześć równych kawałków.
Nasza rada: Starszym dzieciom zaproponuj odrobinę sosu sojowego, młodszym skrop sushi sokiem z cytryny.