Suszenie śliwek w piekarniku: Jak to zrobić?

Suszenie śliwek w piekarniku
Suszenie śliwek w piekarniku123RF/PICSEL

Suszone śliwki: Właściwości

Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennegoNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Suszenie śliwek w piekarniku: Przygotowanie

Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Jak suszyć śliwki w piekarniku?
Jak suszyć śliwki w piekarniku?123RF/PICSEL
  1.  Łatwiejszy sposób na suszenie śliwek w piekarniku to rozgrzanie urządzenia do temperatury 60 stopni Celsjusza, rozłożenie owoców na kratce z piekarnika i pozostawienie ich na 24 godziny. Aby suszenie dało jak najlepsze efekty, można lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Po upływie doby należy wyjąć śliwki i pozwolić im doschnąć w przewiewnym miejscu przez kolejne 24 godzin. Kłopotem w przypadku tego sposobu jest jednak możliwość pęknięcia skórki śliwek i nadmiernego wysuszenia owoców, aby tego uniknąć, można zastosować drugi sposób. 
  2. W drugiej metodzie należy wyłożyć śliwki na ruszt piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza i podsuszać trzy — cztery godziny, następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Następnie należy je powtórnie włożyć do piekarnika i proces ten powtórzyć dwa — trzy razy. Jeśli rozerwiemy suszoną śliwkę i nie wycieka z niej sok, to znak, że pora na ostatni etap suszenia: tym razem temperatura wewnątrz piekarnika powinna osiągnąć około 70 stopni Celsjusza, a owoce po wyjęciu powinny być aromatycznymi suszonymi śliwkami z piekarnika. 

Smacznego!