Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Cukierki na choinkę możesz przygotować samodzielnie w domu. Zobacz, jakie to proste!

Czas przyrządzenia: 20 minut + 1 godzina na studzenie
Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki ulubionej posypki
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała. Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej. Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce. Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka. Zjadamy tego samego dnia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje