Świąteczny przekładaniec - Aleksandra

0,5kg maku niebieskiego, cukier, 1 łyżkę miodu, olejek migdałowy, rodzynki, suszone śliwki, biszkopty, śmietana 30%- 0,5 litra, cytryna, orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji

article cover
INTERIA.PL

Mak namoczyć w mleku na noc, zmielić 2x ( na 4 łyżki maju ok. 1 łyżka cukru podczas mielenia).

Do zmielonego maku i cukru dodać 1 łyżkę miodu, olejek migdałowy i bakalie, wymieszać.

Ubijamy śmietankę, dodając 1 łyżkę cukru sok z jednej cytryny.

Układamy warstwami:

I biszkopty

II śmietana

III mak

Na końcu kładziemy bitą śmietanę i dekorujemy np. orzechami i wiórkami.

SMACZNEGO!

Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas