Świąteczny przekładaniec - Aleksandra
0,5kg maku niebieskiego, cukier, 1 łyżkę miodu, olejek migdałowy, rodzynki, suszone śliwki, biszkopty, śmietana 30%- 0,5 litra, cytryna, orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji
Mak namoczyć w mleku na noc, zmielić 2x ( na 4 łyżki maju ok. 1 łyżka cukru podczas mielenia).
Do zmielonego maku i cukru dodać 1 łyżkę miodu, olejek migdałowy i bakalie, wymieszać.
Ubijamy śmietankę, dodając 1 łyżkę cukru sok z jednej cytryny.
Układamy warstwami:
I biszkopty
II śmietana
III mak
Na końcu kładziemy bitą śmietanę i dekorujemy np. orzechami i wiórkami.
SMACZNEGO!
Praca nagrodzona w konkursie "Wigilijne danie"