Świąteczny tort z likierem jajecznym
I bitą śmietaną.
Składniki:
- 3 jajka
- 175 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 75 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 płatków żelatyny
- 600 g śmietany kremówki
- 150 ml likieru jajecznego
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 15 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić z dwoma łyżkami zimnej wody, dodając 125 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i ostrożnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę biszkoptową, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec 20-25 minut. Wyjąć odstawić na 2 godziny.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat umieścić w formie.
4 płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. 400 g śmietany ubić, dodając 50 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. 50 ml likieru podgrzać w rondelku.
Żelatynę odcisnąć i roztopić, dodać 2-3 łyżki śmietany, wymieszać, a następnie wmieszać do pozostałej śmietany. Krem rozsmarować na spodzie ciasta, nałożyć drugi blat i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Tort uwolnić z form. 200 g śmietany ubić i nałożyć na tort ze wszystkich stron, za pomocą szprycy udekorować brzeg tortu. Boki udekorować pistacjami. Odstawić w chłodne miejsce.
1 płatek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. 15 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kapieli. 100 ml likieru podgrzać, żelatynę odcisnąć i dodać do likieru, roztopić, ostudzić i wlac na tort. Powierzchnię tortu dekorować roztopioną czekoladę. Wstawić na 30 minut do lodówki.