Świetnie zastąpią suszone grzyby. Uszka do barszczu będą delikatne i kremowe
Uszka wigilijne to element świątecznego jadłospisu, na który wielu smakoszy czeka z utęsknieniem przez cały rok. Chcesz wprowadzić małe urozmaicenie w recepturze? Skorzystaj ze smacznej alternatywy dla grzybów leśnych w farszu do uszek. Zapewnisz sobie łatwość przyrządzania tradycyjnej potrawy i zaoszczędzisz czas, który jest na wagę złota podczas świątecznych przygotowań. Jednocześnie uszka do barszczu będą smakować wyśmienicie.
Spis treści:
Jak smakują uszka z pieczarkami?
Wyróżniają się delikatnym i kremowym smakiem. Farsz z pieczarek do uszek w połączeniu z lekko słodką cebulą i masłem tworzy harmonijną kompozycję, która doskonale współgra z aromatycznym barszczem wigilijnym. Pieczarki nadają uszkom łagodny charakter.
W wielu domach na wigilijnym stole królują dania z grzybami leśnymi — od pierogów, poprzez krokiety, zupy, bigos, na kulebiaku kończąc. Zrobienie uszek z pieczarkami to sposób na urozmaicenie wigilijnego menu. Ze względu na mniej specyficzny smak, przypadną do gustu dzieciom i osobom, które nie przepadają za intensywnym aromatem grzybów leśnych.
Bez długiego namaczania i gotowania
Pieczarki to grzyby łatwo dostępne i niezwykle proste w obróbce. W przeciwieństwie do grzybów leśnych nie wymagają długiego moczenia i gotowania. Przygotowanie farszu z pieczarek jest szybkie i wygodne, co pozwala zaoszczędzić cenny czas. Przed świętami praca w kuchni zdaje się nie mieć końca, więc czemu nie ułatwić sobie tego zadania?
Suszone grzyby leśne potrafią być drogie, szczególnie w okresie przedświątecznym. Pieczarki stają się więc ekonomiczną alternatywą, dzięki której można przygotować pyszne uszka bez nadmiernego obciążania budżetu.
Przepis na uszka wigilijne z pieczarkami
Jak zrobić uszka do barszczu? Warto pamiętać, że za pracę z powodzeniem można wziąć się wcześniej. Uszka świetnie znoszą mrożenie, więc nie trzeba zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Finałowe szlify w kuchni nie będą upływać w nerwowej atmosferze, a do stołu nie zasiądziemy wycieńczeni.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Farsz pieczarkowy do uszek: Grzyby umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj pieczarki i smaż całość do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Formowanie uszek: Rozwałkuj ciasto na cienko placek i wycinaj z niego małe kółka przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek nakładaj niewielką porcję nadzienia. Złóż w półksiężyc i zlep brzegi. Następnie połącz końce, formując charakterystyczny kształt uszek.
- Gotowanie: Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową.