Świetnie zastąpią suszone grzyby. Uszka do barszczu będą delikatne i kremowe

Uszka wigilijne to element świątecznego jadłospisu, na który wielu smakoszy czeka z utęsknieniem przez cały rok. Chcesz wprowadzić małe urozmaicenie w recepturze? Skorzystaj ze smacznej alternatywy dla grzybów leśnych w farszu do uszek. Zapewnisz sobie łatwość przyrządzania tradycyjnej potrawy i zaoszczędzisz czas, który jest na wagę złota podczas świątecznych przygotowań. Jednocześnie uszka do barszczu będą smakować wyśmienicie.

Wypróbuj wprowadzenie drobnej zmiany do tradycyjnego przepisu na uszka
Wypróbuj wprowadzenie drobnej zmiany do tradycyjnego przepisu na uszka 123RF/PICSEL

Jak smakują uszka z pieczarkami?

Wyróżniają się delikatnym i kremowym smakiem. Farsz z pieczarek do uszek w połączeniu z lekko słodką cebulą i masłem tworzy harmonijną kompozycję, która  doskonale współgra z aromatycznym barszczem wigilijnym. Pieczarki nadają uszkom łagodny charakter.

W wielu domach na wigilijnym stole królują dania z grzybami leśnymi — od pierogów, poprzez krokiety, zupy, bigos, na kulebiaku kończąc. Zrobienie uszek z pieczarkami to sposób na urozmaicenie wigilijnego menu. Ze względu na mniej specyficzny smak, przypadną do gustu dzieciom i osobom, które nie przepadają za intensywnym aromatem grzybów leśnych.

W wielu domach kolacja wigilijna zaczyna się od barszczu z uszkami
W wielu domach kolacja wigilijna zaczyna się od barszczu z uszkami123RF/PICSEL

Bez długiego namaczania i gotowania

Pieczarki to grzyby łatwo dostępne i niezwykle proste w obróbce. W przeciwieństwie do grzybów leśnych nie wymagają długiego moczenia i gotowania. Przygotowanie farszu z pieczarek jest szybkie i wygodne, co pozwala zaoszczędzić cenny czas. Przed świętami praca w kuchni zdaje się nie mieć końca, więc czemu nie ułatwić sobie tego zadania?

Suszone grzyby leśne potrafią być drogie, szczególnie w okresie przedświątecznym. Pieczarki stają się więc ekonomiczną alternatywą, dzięki której można przygotować pyszne uszka bez nadmiernego obciążania budżetu.

Przepis na uszka wigilijne z pieczarkami

Jak zrobić uszka do barszczu? Warto pamiętać, że za pracę z powodzeniem można wziąć się wcześniej. Uszka świetnie znoszą mrożenie, więc nie trzeba zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Finałowe szlify w kuchni nie będą upływać w nerwowej atmosferze, a do stołu nie zasiądziemy wycieńczeni.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Farsz pieczarkowy do uszek: Grzyby umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj pieczarki i smaż całość do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.
  3. Formowanie uszek: Rozwałkuj ciasto na cienko placek i wycinaj z niego małe kółka przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek nakładaj niewielką porcję nadzienia. Złóż w półksiężyc i zlep brzegi. Następnie połącz końce, formując charakterystyczny kształt uszek.
  4. Gotowanie: Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową.
"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas