Świetnie zastąpią suszone grzyby. Uszka do barszczu będą delikatne i kremowe

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Wypróbuj wprowadzenie drobnej zmiany do tradycyjnego przepisu na uszka
Wypróbuj wprowadzenie drobnej zmiany do tradycyjnego przepisu na uszka 123RF/PICSEL

Jak smakują uszka z pieczarkami?

W wielu domach kolacja wigilijna zaczyna się od barszczu z uszkami
W wielu domach kolacja wigilijna zaczyna się od barszczu z uszkamiJan GraczyńskiEast News

Bez długiego namaczania i gotowania

Zobacz również:

    Przepis na uszka wigilijne z pieczarkami

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • ½ szklanki ciepłej wody
    • szczypta soli
    • 400 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku
    1. Farsz pieczarkowy do uszek: Grzyby umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj pieczarki i smaż całość do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
    2. Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut.
    3. Formowanie uszek: Rozwałkuj ciasto na cienko placek i wycinaj z niego małe kółka przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek nakładaj niewielką porcję nadzienia. Złóż w półksiężyc i zlep brzegi. Następnie połącz końce, formując charakterystyczny kształt uszek.
    4. Gotowanie: Uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową.
    "Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat