Swojski placek drożdżowy

Kto z nas nie lubi ciasta drożdżowego! W dzisiejszym przepisie zrobimy go ze śliwkami.

Pyszne ciasto!
Pyszne ciasto! 123RF/PICSEL

Przygotowanie: 

1. Rozdrobnione drożdże rozrobić w odrobinie letniego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiać pozostałą mąkę. Dołożyć resztę cukru, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz ostudzone roztopione masło. Dolewając mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na prostokątny płat i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Śliwki wydrylować, przekroić na połówki. Rozłożyć na cieście w formie (przekrojoną stroną ku górze, by sok nie wyciekł do ciasta). Z mąki, obu cukrów i masła przygotować kruszonkę.

Posypać nią ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40 minut. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas