Swojski przepis na kotlety ziemniaczane. Środek skrywa sycącą niespodziankę

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Jeśli nie wiesz, co podać domownikom na obiad – przygotuj kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem. Codzienne wymyślanie nowych dań bywa frapującym zadaniem, dlatego warto sięgnąć po proste i pyszne rozwiązania. Kotlety na bazie ziemniaków nadają się zarówno do smażenia, jak i pieczenia. Spróbuj choć raz, a na stałe wejdą do kulinarnego repertuaru.

Jak przygotować kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym?
Jak przygotować kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym?123RF/PICSEL

Ziemniaczane kotlety z farszem

Doświadczone panie domu wiedzą, że z worka ziemniaków da się w kuchni wyczarować rozmaite smakołyki. Nie tylko posłużą jako baza do licznych klusek, kopytek czy placków ziemniaczanych, ale także domowych frytek i placków ziemniaczanych. Jeśli na myśl o tradycyjnym tarciu ziemniaków zaczynają nas boleć ręce, wybierzmy prostszą alternatywę. Przygotujmy na obiad kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem na bazie mięsa mielonego.

Składniki na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 350 g mięsa mielonego (wieprzowego, indyczego)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • bułka tarta do panierki

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym?

Z gotowanych ziemniaków przygotujemy pyszne kotlety
Z gotowanych ziemniaków przygotujemy pyszne kotlety123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od obrania oraz ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Kiedy będą już miękkie, odlewamy wodę i ugniatamy na gładkie purée.
  2. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy jedno jajko, masło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wzbogacamy o purée z cebuli, rozgnieciony ząbek czosnku i jajko. Ponownie mieszamy.
  4. Na dłoń nabieramy porcję masy ziemniaczanej, formujemy placuszek i na środku kładziemy mięsny farsz. Zawijamy brzegi, formując okrągły lub lekko owalny kotlet.
  5. Tak przygotowane kotlety ziemniaczane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem.
  6. Jeśli chcemy uniknąć obróbki w tłuszczu, możemy wsadzić kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 30-35 minut.

Co podawać do kotletów ziemniaczanych?

Idealnie wysmażone z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe. Wystarczy wyłożyć je na talerz i połączyć z porcją surówki czy sosu, np. pieczeniowego lub pieczarkowego. Ciekawą opcją będzie wykorzystanie niewielkich kotletów ziemniaczanych w domowych burgerach. Wystarczy przekroić bułkę, dodać ulubiony sos, plasterki pomidora, ogórka i liść sałaty. Taki zdrowy fast food to smakowita odmiana od tradycyjnych posiłków.

„Zdrowie na widelcu”: Placki ziemniaczane w proszku. Jak najkrótsza lista składnikówPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas