Sycące danie na jesienne obiady – klasyczne łazanki z kiszoną kapustą

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
201
Udostępnij
Łazanki smakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłym
Łazanki smakują nie tylko dzieciom, ale także dorosłymCanva ProINTERIA.PL

Jakie składniki są potrzebne do łazanek?

Zobacz również:

    Przyprawy do łazanek - jakich użyć?

    Dobrze dobrane przyprawy podbiją smak łazanek
    Dobrze dobrane przyprawy podbiją smak łazanek123RF/PICSEL

    Jak zrobić dobre łazanki z kapustą? Tradycyjny przepis

    • 400 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 80 ml wody
    • 200 g suszonych grzybów
    • 400 g kapusty kiszonej
    • 2 liście laurowe
    • 15 g smalcu
    • szczypta soli i pieprzu
    1. Gotowanie zaczynamy od wyrobienia ciasta na domowy makaron. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, jajka i szczyptę soli.
    2. Całość zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki kwadrat. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski, a następnie każdy pasek w małe kwadraty. Gotujemy w dobrze osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
    3. Następny etap pracy nad łazankami należy do grzybów. Suszone przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy i drobno kroimy.
    4. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru zalewy, delikatnie płuczemy i drobno siekamy. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy przez 20 minut.
    5. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy kapustę, grzyby i makaron. Składniki przesmażamy przez 2-3 minuty, a na koniec oprószamy pieprzem.
    6. Danie podajemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Smacznego!
    Video Player is loading.
    Loaded: 0%
    • subtitles off, selected
    Current Time 0:00
    Duration -:-
    Stream Type LIVE
    reklama
    dzięki reklamie oglądasz za darmo
    „Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosu
    „Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat CafePolsat Cafe
    Przejdź na