Tak ukisisz idealną kapustę w wiaderku. Ważny jest jeden drobiazg

Kiszona kapusta w wiaderku? Jej przygotowanie jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka pomocnych rzeczy. Należy też zwrócić uwagę na długość kiszenia oraz warunki przechowywania. Podpowiadamy, jak ukisić idealną kapustę.

Kapustę można ukisić na wiele sposobów i w różnych pojemnikach. Plastikowe sprawdzą się równie dobrze jak szklane czy ceramiczne
Kapustę można ukisić na wiele sposobów i w różnych pojemnikach. Plastikowe sprawdzą się równie dobrze jak szklane czy ceramiczne123RF/PICSEL

Kiszenie kapusty - zwróć na to uwagę

Domowa, doskonale ukiszona kapusta to zawsze świetna przekąska, wyśmienity dodatek do wielu potraw i surówek. Aby jednak proces kiszenia przebiegł idealnie, dobrze jest zapoznać się z kilkoma istotnymi zasadami oraz poszczególnymi etapami przygotowania.

Na co zwrócić uwagę jeszcze przed rozpoczęciem kiszenia kapusty? Istotne będą przede wszystkim:

  • wybór odpowiednich główek kapusty białej - dobrze by były zwarte i ciężkie
  • przygotowanie wiaderek do kiszenia, słoików lub zakup specjalnych pojemników fermentacyjnych
  • właściwe proporcje przypraw względem ilości kapusty 

Czy można ukisić kapustę w plastikowym wiaderku?

Podczas kiszenia kapusty w plastikowych wiaderkach należy pamiętać, aby były sterylnie czyste
Podczas kiszenia kapusty w plastikowych wiaderkach należy pamiętać, aby były sterylnie czyste123RF/PICSEL

Krążą opinie, że kiszenie w plastikowych wiaderkach jest mało efektywne i niezdrowe - nic bardziej mylnego. Specjalne plastikowe pojemniki idealnie nadają się do kiszenia zarówno kapusty jak i ogórków. Są wykonane z wysokiej jakości tworzywa oraz zupełnie bezpieczne - nie wchodzą w reakcję z kwasami i alkoholami. Ponadto dzięki swojej gramaturze, szerokim, wygodnym otworze, świetnie spełniają swoją funkcję. Plastikowe wiaderka czy beczki są też łatwo dostępne - można kupić je m.in. przez internet lub w większych supermarketach.

Jak kisić kapustę w wiaderku?

Kiszenie kapusty w wiaderku nie różni się niczym od kiszenia w słoikach czy beczkach. Należy jednak pamiętać, że pojemniki powinny być sterylnie czyste.

Kiszona kapusta w wiaderku - składniki

Podczas kiszenia kapusty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość dodanej soli
Podczas kiszenia kapusty należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość dodanej soli123RF/PICSEL

Do przygotowania kiszonej kapusty w wiaderku potrzebne będą następujące składniki:

  • biała kapusta - odmiana późna lub zimowa
  • sól
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • świeży korzeń chrzanu - kilka kawałków (opcjonalnie)
  • plastikowe, sterylne wiaderko

Kiszona kapusta w wiaderku - przygotowanie krok po kroku

  1. Pokrój główkę kapusty na ćwiartki i drobno poszatkuj.
  2. Ułóż pierwszą warstwę poszatkowanej kapusty na dnie naczynia do kiszenia.
  3. Zasyp wszystkimi przyprawami oraz solą.
  4. Ubij dłonią lub tłuczkiem.
  5. Następnie układaj kolejne warstwy, powtarzając wszystkie czynności.
  6. Ostatnia warstwa kapusty powinna być kilka centymetrów od miejsca, w którym naczynie się zamyka.
  7. Na wszystkim warstwach kapusty połóż talerzyk i dociśnij ciężarkiem.
  8. Zabezpiecz zamknięcie poprzez owinięcie ścierką czy gazą.
  9. Wiaderko pozostaw do kiszenia na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
  10. Po tym czasie przestaw naczynie w chłodne miejsce (ok. 5-6 st. C).

Po każdym nabraniu kiszonej kapusty warto ponownie docisnąć zawartość ciężarkiem.

Błędy podczas kiszenia kapusty

Najczęstszym błędem popełnianym podczas kiszenia kapusty, który może sprawić, że nie będzie nadawała się do jedzenie jest niewłaściwa ilość dodanej soli. Powinna ona oscylować między 18, a 20 g na każdy 1 kg kapusty (maksymalnie 1 łyżka stołowa). Zbyt duża ilość dodanej soli sprawi, że kapusta kiszona się zepsuje - najpewniej zmieni kolor z białego na szary bądź brązowy, pojawi się na niej jasny nalot i będzie brzydko pachnieć.

„Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas