Tak ukisisz idealną kapustę w wiaderku. Ważny jest jeden drobiazg
Kiszona kapusta w wiaderku? Jej przygotowanie jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w kilka pomocnych rzeczy. Należy też zwrócić uwagę na długość kiszenia oraz warunki przechowywania. Podpowiadamy, jak ukisić idealną kapustę.
Spis treści:
Kiszenie kapusty - zwróć na to uwagę
Domowa, doskonale ukiszona kapusta to zawsze świetna przekąska, wyśmienity dodatek do wielu potraw i surówek. Aby jednak proces kiszenia przebiegł idealnie, dobrze jest zapoznać się z kilkoma istotnymi zasadami oraz poszczególnymi etapami przygotowania.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Na co zwrócić uwagę jeszcze przed rozpoczęciem kiszenia kapusty? Istotne będą przede wszystkim:
- wybór odpowiednich główek kapusty białej - dobrze by były zwarte i ciężkie
- przygotowanie wiaderek do kiszenia, słoików lub zakup specjalnych pojemników fermentacyjnych
- właściwe proporcje przypraw względem ilości kapusty
Czy można ukisić kapustę w plastikowym wiaderku?
Krążą opinie, że kiszenie w plastikowych wiaderkach jest mało efektywne i niezdrowe - nic bardziej mylnego. Specjalne plastikowe pojemniki idealnie nadają się do kiszenia zarówno kapusty jak i ogórków. Są wykonane z wysokiej jakości tworzywa oraz zupełnie bezpieczne - nie wchodzą w reakcję z kwasami i alkoholami. Ponadto dzięki swojej gramaturze, szerokim, wygodnym otworze, świetnie spełniają swoją funkcję. Plastikowe wiaderka czy beczki są też łatwo dostępne - można kupić je m.in. przez internet lub w większych supermarketach.
Czytaj również: Kapusta kiszona na ciepło - doskonały dodatek do obiadu
Jak kisić kapustę w wiaderku?
Kiszenie kapusty w wiaderku nie różni się niczym od kiszenia w słoikach czy beczkach. Należy jednak pamiętać, że pojemniki powinny być sterylnie czyste.
Kiszona kapusta w wiaderku - składniki
Do przygotowania kiszonej kapusty w wiaderku potrzebne będą następujące składniki:
- biała kapusta - odmiana późna lub zimowa
- sól
- ziele angielskie
- liście laurowe
- świeży korzeń chrzanu - kilka kawałków (opcjonalnie)
- plastikowe, sterylne wiaderko
Kiszona kapusta w wiaderku - przygotowanie krok po kroku
- Pokrój główkę kapusty na ćwiartki i drobno poszatkuj.
- Ułóż pierwszą warstwę poszatkowanej kapusty na dnie naczynia do kiszenia.
- Zasyp wszystkimi przyprawami oraz solą.
- Ubij dłonią lub tłuczkiem.
- Następnie układaj kolejne warstwy, powtarzając wszystkie czynności.
- Ostatnia warstwa kapusty powinna być kilka centymetrów od miejsca, w którym naczynie się zamyka.
- Na wszystkim warstwach kapusty połóż talerzyk i dociśnij ciężarkiem.
- Zabezpiecz zamknięcie poprzez owinięcie ścierką czy gazą.
- Wiaderko pozostaw do kiszenia na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przestaw naczynie w chłodne miejsce (ok. 5-6 st. C).
Po każdym nabraniu kiszonej kapusty warto ponownie docisnąć zawartość ciężarkiem.
Błędy podczas kiszenia kapusty
Najczęstszym błędem popełnianym podczas kiszenia kapusty, który może sprawić, że nie będzie nadawała się do jedzenie jest niewłaściwa ilość dodanej soli. Powinna ona oscylować między 18, a 20 g na każdy 1 kg kapusty (maksymalnie 1 łyżka stołowa). Zbyt duża ilość dodanej soli sprawi, że kapusta kiszona się zepsuje - najpewniej zmieni kolor z białego na szary bądź brązowy, pojawi się na niej jasny nalot i będzie brzydko pachnieć.