Syrop cukrowy – kluczowy składnik drinków i koktajli. Ekspresowo przygotujesz go w domu

Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserów
Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserówCanva ProINTERIA.PL

Co to jest syrop cukrowy?

Zobacz również:

    Jaki cukier wybrać?

    Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia
    Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia123RF/PICSEL

    Domowy syrop cukrowy - kluczowe proporcje

    • Syrop z 2 składników - taka mieszanka składa się wyłącznie z wody oraz cukru połączonych w stosunku 1:1. Jeśli chcemy mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuści, zalejmy go ciepłą lub wrzącą wodą. Łasuchom lubiącym bardzo słodkie produkty zasmakuje syrop w proporcjach 2:1, czyli dwóch szklanek cukru na jedną szklankę wody.
    • Syrop z 3 składników - druga wersja syropu powstaje z 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru oraz jednej dużej łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Również tutaj doradza się wcześniejsze podgrzanie wody, co umożliwi składnikom dokładne rozpuszczenie.
    • Syrop z 4 składników - wyróżniająca się głębokim kolorem, trzecia wersja domowego syropu cukrowego składa się z 4 podstawowych składników. Jego przygotowanie zaczynamy od wsypania 50 g brązowego cukru do rondelka i podgrzanie go do uzyskania karmelu. Następnie zalewamy masę szklanką wody, dodajemy jedną pełną szklankę cukru białego i łyżkę soku z cytryny lub kwasku. Całość delikatnie mieszamy, pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?