Syrop cukrowy – kluczowy składnik drinków i koktajli. Ekspresowo przygotujesz go w domu

Ciekawą alternatywą dla wykorzystania zwykłego cukru w kryształkach jest sięgnięcie po jego płynną wersję. Simple syrup, czyli popularny syrop cukrowy, chętnie wykorzystują nie tylko barmani, ale także panie domu. Świetnie sprawdza się w kuchni, jako dodatek do napojów, ciast oraz deserów. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a sam proces trwa tyle, co zagotowanie wody. Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować go w domu.

Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserów
Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserówCanva ProINTERIA.PL

Co to jest syrop cukrowy?

Syrop cukrowy jest roztworem powstającym na bazie gorącej wody i cukru. W zależności od rodzaju użytego słodzika gotowy wytwór będzie mniej lub bardziej słodki. Wykorzystują go przede wszystkim barmani, którzy w codziennej pracy przygotowują drinki oraz koktajle. Dzieje się tak dlatego, że cukier ma trudność z rozpuszczeniem się w zimnej wodzie oraz alkoholu.

Aktywny proces rozpuszczania cukru będzie także odpowiednim momentem na wzbogacenie jego smaku i aromatu. To właśnie na tym etapie możemy wrzucić do niego laskę wanilii lub cynamonu, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, dodać ulubione ekstrakty, świeżo wyciśnięty sok, kardamon lub imbir. Trzeba jednak mieć na uwadze, by wyłowić wszystkie dodatki, zanim schowamy syrop do lodówki.

Jaki cukier wybrać?

Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia
Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia123RF/PICSEL

Simple syrup, czyli powszechnie znany syrop cukrowy jesteśmy w stanie przygotować niemal z każdego rodzaju cukru spożywczego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten główny składnik wybrać zgodnie z preferencjami. Na półkach sklepowych znajdziemy m.in. cukier trzcinowy, brązowy, buraczany, a także Ksylitol, pozyskiwany z brzozy. Ciekawym pomysłem jest wykonanie syropu z mieszanki różnych cukrów. Błędem nie będzie także przygotowanie syropu cukrowego z produktów dedykowanych deserom i ciastom, w tym np. cukru pudru lub kryształu.

Co ciekawe, ten słodki dodatek do drinków oraz licznych napojów wytwarza się także za buraka cukrowego. Jak zrobić syrop z tego warzywa? Wystarczy, że zetrzemy go wprost do garnka, dodamy łyżkę miodu i podgrzejemy przez chwilę, cały czas mieszając. Ważne, by nie dopuścić do zagotowania mieszanki. Po upływie ok. 20-25 minut przelewamy syrop do słoika lub butelki, a po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki. Syrop z buraka, w przeciwieństwie do produktu na bazie samego cukru, zawiera składniki cenne dla naszego zdrowia.

Domowy syrop cukrowy - kluczowe proporcje

Choć syrop cukrowy bez problemu kupimy w wielu marketach i sklepach spożywczych, warto poświęcić chwilę na wykonanie go w domu. Przydadzą się do tego proste receptury, dzięki którym zrobisz simple syrup na trzy sposoby, z zachowaniem odpowiednich proporcji.

  • Syrop z 2 składników - taka mieszanka składa się wyłącznie z wody oraz cukru połączonych w stosunku 1:1. Jeśli chcemy mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuści, zalejmy go ciepłą lub wrzącą wodą. Łasuchom lubiącym bardzo słodkie produkty zasmakuje syrop w proporcjach 2:1, czyli dwóch szklanek cukru na jedną szklankę wody.
  • Syrop z 3 składników - druga wersja syropu powstaje z 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru oraz jednej dużej łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Również tutaj doradza się wcześniejsze podgrzanie wody, co umożliwi składnikom dokładne rozpuszczenie.
  • Syrop z 4 składników - wyróżniająca się głębokim kolorem, trzecia wersja domowego syropu cukrowego składa się z 4 podstawowych składników. Jego przygotowanie zaczynamy od wsypania 50 g brązowego cukru do rondelka i podgrzanie go do uzyskania karmelu. Następnie zalewamy masę szklanką wody, dodajemy jedną pełną szklankę cukru białego i łyżkę soku z cytryny lub kwasku. Całość delikatnie mieszamy, pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.

Niezależnie od tego, z jakiej ilości składników przygotujemy syrop cukrowy, zasady jego przechowywania pozostają niezmienne. Po całkowitym wystudzeniu przelewamy go do szczelnie zamykanej szklanej butelki. Gotowy wytwór przechowujemy w lodówce od kilkunastu dni do kilku tygodni. Jeśli zauważymy, że dochodzi do krystalizacji, postawmy go w kuchennej szafce.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas