Syrop cukrowy – kluczowy składnik drinków i koktajli. Ekspresowo przygotujesz go w domu

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij
Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserów
Syrop cukrowy wykorzystuje się do drinków, koktajli oraz deserówCanva ProINTERIA.PL

Co to jest syrop cukrowy?

Jaki cukier wybrać?

Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia
Słodki smak cukru jest uwielbiany na całym świecie, przez ludzi w różnym wieku. Bywa jednak, że uzależnia123RF/PICSEL

Domowy syrop cukrowy - kluczowe proporcje

  • Syrop z 2 składników - taka mieszanka składa się wyłącznie z wody oraz cukru połączonych w stosunku 1:1. Jeśli chcemy mieć pewność, że cukier całkowicie się rozpuści, zalejmy go ciepłą lub wrzącą wodą. Łasuchom lubiącym bardzo słodkie produkty zasmakuje syrop w proporcjach 2:1, czyli dwóch szklanek cukru na jedną szklankę wody.
  • Syrop z 3 składników - druga wersja syropu powstaje z 1 szklanki wody, 1 szklanki cukru oraz jednej dużej łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Również tutaj doradza się wcześniejsze podgrzanie wody, co umożliwi składnikom dokładne rozpuszczenie.
  • Syrop z 4 składników - wyróżniająca się głębokim kolorem, trzecia wersja domowego syropu cukrowego składa się z 4 podstawowych składników. Jego przygotowanie zaczynamy od wsypania 50 g brązowego cukru do rondelka i podgrzanie go do uzyskania karmelu. Następnie zalewamy masę szklanką wody, dodajemy jedną pełną szklankę cukru białego i łyżkę soku z cytryny lub kwasku. Całość delikatnie mieszamy, pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
1
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
1
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na