Reklama

Reklama

Szakszuka

Oto tradycyjne danie kuchni arabskiej przypadło do gustu naszym rodakom ze względu na smak, prostotę wykonania oraz uniwersalność. Szakszukę można jeść na śniadanie, obiad lub kolację, sprawdzi się zawsze.

Składniki

  • 1 puszka pomidorów w zalewie lub 3 świeże pomidory
  • 3 jajka
  • 4-5 plasterków szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, oregano, majeranek
  • nać pietruszki (lub inna zielenina)

Paprykę i szynkę kroimy drobno, obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, nacinamy je, sparzamy, obieramy, drobno kroimy, ewentualnie przez kilka sekund blendujemy je w wysokim naczyniu. Jeżeli wybraliśmy pomidory z puszki, przelewamy je wraz z zalewą do wysokiego naczynia i krótko blendujemy na niezbyt gładką masę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek często mieszając, po minucie dodajemy paprykę i szynkę, smażymy wszystko razem. 

Do zawartości patelni dolewamy masę pomidorową, doprawiamy, mieszamy i po czym smażymy całość około 5 minut.

Przy pomocy drewnianej łopatki/szpatułki tworzymy w masie wgłębienie i ostrożnie wbijamy tam jajko. Zachowując odstęp robimy jeszcze dwa kolejne wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Lekko je solimy. przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy wszystko razem jeszcze mniej więcej 4 minuty, aż białka się zetną. Posypujemy danie zieleniną i wykładamy na talerze.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

Dowiedz się więcej na temat: Szakszuka | domowa szakszuka | Tunezyjska szakszuka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje