Szarlotka z kremem

Do popołudniowej herbatki.

Składniki na 15 porcji:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 5 łyżek cukru,
- 3/4 kg jabłek,
- kostka margaryny,
- 5 jajek,
- 3 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia,
- 2 - 3 łyżki tartej bułki do posypania formy.
Krem:
- 2 torebki budyniu (jasnego, np. waniliowego lub śmietankowego),
- cukier waniliowy,
- szklanka cukru.

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i całość wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto, dodając kolejno po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Masę jabłeczną rozłożyć równomiernie na warstwie ciasta. Ze schłodzonych białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Otrzymaną masę wyłożyć delikatnie na warstwę jabłek. Resztę ciasta schłodzonego w lodówce pokruszyć (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) na wierzch masy kremowej. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Porcja - 420 kcal
Czas przygotowania: 50 minut

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: cukier | ciasto | ciasta z owocami | jabłka | szarlotka | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje