Składniki na 15 porcji: Ciasto: - 3 szklanki mąki krupczatki, - 5 łyżek cukru, - 3/4 kg jabłek, - kostka margaryny, - 5 jajek, - 3 łyżki śmietany,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia, - 2 - 3 łyżki tartej bułki do posypania formy. Krem: - 2 torebki budyniu (jasnego, np. waniliowego lub śmietankowego), - cukier waniliowy, - szklanka cukru. Przygotowanie: Przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i całość wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce. Do mąki z proszkiem dodać cukier i posiekaną margarynę. Wyrabiać ciasto, dodając kolejno po jednym żółtku. Z gotowego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Masę jabłeczną rozłożyć równomiernie na warstwie ciasta. Ze schłodzonych białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier oraz budyń. Otrzymaną masę wyłożyć delikatnie na warstwę jabłek. Resztę ciasta schłodzonego w lodówce pokruszyć (można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach) na wierzch masy kremowej. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 200 st. C. Porcja - 420 kcal Czas przygotowania: 50 minut Kalkulator kalorii