Szaszłyki z mielonego mięsa

Tak łatwo przyrządzić z niego pieczone albo smażone smakołyki na szpadkach. To wyśmienite dania na rodzinny obiad i towarzyskie spotkania.

Szaszłyki z mięsem mielonym
Szaszłyki z mięsem mielonym123RF/PICSEL

Kule z miętową nutką

Sposób przygotowania

1. Bułkę potnij na kromki, zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. W tym czasie miętę opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz cebulę. Wbij jajko. Dołóż musztardę, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. Wsyp miętę. Wyrób masę. 

3. Z przygotowanej mięsnej masy uformuj 32 małe kuleczki. Oprósz je mąką. Na długie drewniane wykałaczki nabij po 4 klopsiki. Uważaj przy tym, by nie rozpadły się. 

4. Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Wkładaj po 4 szaszłyki i smaż je po 8-10 minut. Często obracaj, by mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Kofty z czosnkiem
Kofty z czosnkiem123RF/PICSEL

Kofty czosnkowe

Sposób przygotowania

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Natkę opłucz, osusz, i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulkę obierz, posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Wbij jajko. Dodaj odciśniętą bułkę, czosnek, natkę i cebulę. Dosyp wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia. Wyrób. Masę podziel na 6 części. Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcje mięsa. Oblep nimi długie drewniane patyczki, formując wrzeciona. Ułóż je na deseczce. Schładzaj 3 godziny. 

2. Przygotowane szaszłyki cienko posmaruj olejem. Smaż 5-7 minut na patelni grillowej. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku: ok. 30 minut w temp. 190°C (od czasu do czasu obracaj je), ok. 5 minut przed końcem włącz termoobieg, aby kofty się zrumieniły.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas