Reklama

Reklama

Szaszłyki z mielonego mięsa

Tak łatwo przyrządzić z niego pieczone albo smażone smakołyki na szpadkach. To wyśmienite dania na rodzinny obiad i towarzyskie spotkania.

Kule z miętową nutką

Składniki

  • 80 dag mielonego mięsa mieszanego
  • 1/4 czerstwej bagietki (ew. 1 kajzerka)
  • 2/3 szkl. mleka do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 cebulka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki mięty
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól lpieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • trochę oleju do smażenia szaszłyków

Sposób przygotowania

1. Bułkę potnij na kromki, zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. W tym czasie miętę opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek i posiekaj je. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. 

2. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz cebulę. Wbij jajko. Dołóż musztardę, czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku. Wsyp miętę. Wyrób masę. 

3. Z przygotowanej mięsnej masy uformuj 32 małe kuleczki. Oprósz je mąką. Na długie drewniane wykałaczki nabij po 4 klopsiki. Uważaj przy tym, by nie rozpadły się. 

4. Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Wkładaj po 4 szaszłyki i smaż je po 8-10 minut. Często obracaj, by mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje