Szaszłyki z tuńczyka

Smaczne danie na kolację.

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 45 dag polędwicy z tuńczyka
  • cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki sezamu
  • kilka listków świeżej kolendry

Sposób przygotowania

1. Tuńczyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w grubą kostkę. Cytrynę posiekaj w plastry. Na nasmarowane oliwą patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie rybę i cytrynę. Na głęboką patelnię wlej olej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj. 

2. Smaż szaszłyki z każdej strony, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 10 minut. Sezam wysyp na suchą patelnię i upraż. Szaszłyki podawaj posypane prażonym sezamem i posiekaną kolendrą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje