Szaszłyki z tuńczyka
Smaczne danie na kolację.

Składniki
- 45 dag polędwicy z tuńczyka
- cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki sezamu
- kilka listków świeżej kolendry
2 osób
Sposób przygotowania
1. Tuńczyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w grubą kostkę. Cytrynę posiekaj w plastry. Na nasmarowane oliwą patyczki do szaszłyków nabijaj naprzemiennie rybę i cytrynę. Na głęboką patelnię wlej olej, sos sojowy, ocet ryżowy i miód. Dodaj imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszaj. 2. Smaż szaszłyki z każdej strony, a następnie przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 10 minut. Sezam wysyp na suchą patelnię i upraż. Szaszłyki podawaj posypane prażonym sezamem i posiekaną kolendrą.