Reklama

Reklama

Szczaw – doskonały wybór na wiosnę

Majowe owoce i warzywa kuszą oczy i pobudzają kubeczki smakowe. Jedną z roślin, którą warto wiosną zaprosić do jadłospisu, jest szczaw. On w maju smakuje najlepiej.

Najpopularniejszą propozycją serwowania szczawiu jest zupa szczawiowa. Nie oznacza to wcale, że szczawiu nie możemy wykorzystać do przygotowania sałatek i kanapek - z powodzeniem zastąpi liście sałaty czy domowego koktajlu owocowo-warzywnego.

Reklama

Warto uruchomić wyobraźnię i śmiało łączyć produkty, które lubimy. Korzystanie z cudzych przepisów niech będzie jedynie inspiracją. Ich odwzorowywanie jest nudne, a w kuchni potrzeba trochę fantazji, żeby wszystko miało niepowtarzalny smak.

Kupując szczaw wybierajmy jędrne, nieuszkodzone listki. Po powrocie do domu obetnijmy końce i dokładnie umyjmy liście, które wykorzystamy do spożycia.

Sałatka ze szczawiem

Zielone liście szczawiu dobrze komponują się z serami: kozim, owczym, dojrzewającym i każdym innym, który będzie smakował tobie i domownikom. Do jednej z sałatek ze szczawiem wykorzystałam następujące składniki:

- dwie garści szczawiu,

- 100 gramów sera koziego,

- 80 gramów komosy ryżowej,

- 10 truskawek,

- sok z połówki cytryny,

- pieprz i sól.

Ser pokroiłam z kostkę, komosę ryżową ugotowałam. Szczaw, truskawki i cytrynę dokładnie umyłam. Liście szczawiu posiekałam, truskawki pokroiłam w ćwiartki, a z połówki cytryny wycisnęłam sok. Do dużej szklanej miski przełożyłam przestudzoną komosę, dodałam do niej ser, szczaw, sok z cytryny, doprawiłam solą i pieprzem. Dokładnie wymieszałam składniki. Po przełożeniu na talerze całość ozdobiłam truskawkami.

Dowiedz się więcej na temat: szczaw

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje