Reklama

Reklama

Szczaw – doskonały wybór na wiosnę

Majowe owoce i warzywa kuszą oczy i pobudzają kubeczki smakowe. Jedną z roślin, którą warto wiosną zaprosić do jadłospisu, jest szczaw. On w maju smakuje najlepiej.

Najpopularniejszą propozycją serwowania szczawiu jest zupa szczawiowa. Nie oznacza to wcale, że szczawiu nie możemy wykorzystać do przygotowania sałatek i kanapek - z powodzeniem zastąpi liście sałaty czy domowego koktajlu owocowo-warzywnego.

Warto uruchomić wyobraźnię i śmiało łączyć produkty, które lubimy. Korzystanie z cudzych przepisów niech będzie jedynie inspiracją. Ich odwzorowywanie jest nudne, a w kuchni potrzeba trochę fantazji, żeby wszystko miało niepowtarzalny smak.

Kupując szczaw wybierajmy jędrne, nieuszkodzone listki. Po powrocie do domu obetnijmy końce i dokładnie umyjmy liście, które wykorzystamy do spożycia.

Reklama

Sałatka ze szczawiem

Zielone liście szczawiu dobrze komponują się z serami: kozim, owczym, dojrzewającym i każdym innym, który będzie smakował tobie i domownikom. Do jednej z sałatek ze szczawiem wykorzystałam następujące składniki:

- dwie garści szczawiu,

- 100 gramów sera koziego,

- 80 gramów komosy ryżowej,

- 10 truskawek,

- sok z połówki cytryny,

- pieprz i sól.

Ser pokroiłam z kostkę, komosę ryżową ugotowałam. Szczaw, truskawki i cytrynę dokładnie umyłam. Liście szczawiu posiekałam, truskawki pokroiłam w ćwiartki, a z połówki cytryny wycisnęłam sok. Do dużej szklanej miski przełożyłam przestudzoną komosę, dodałam do niej ser, szczaw, sok z cytryny, doprawiłam solą i pieprzem. Dokładnie wymieszałam składniki. Po przełożeniu na talerze całość ozdobiłam truskawkami.

Odżywczy koktajl

Do przygotowania dwóch porcji wykorzystałam:

- dwie garści szczawiu,

- duży granat,

- dużego czerwony grejpfruta.

Starannie przebrane i umyte liście szczawiu włożyłam do wyciskarki wolnoobrotowej (może być również sokowirówka). Sok wycisnęłam również z obranego ze skóry grapefruita. Granat z kolei obrałam ze skóry i delikatnie wyjęłam jego ziarna. Lubię, gdy strzelają w zębach, więc nie wycisnęłam z nich soku, a dosypałam po dużej garści nasion granatu do szklanek, w których był szczawiowo-grapefruitowy sok.

Ten koktajl zjedliśmy łyżeczkami. Oczywiście jeśli ktoś preferuje płynną wersję, z nasion granatu z powodzeniem wycisnąć można sok i połączyć go z uzyskanym ze szczawiu i grapefruita.

Dlaczego warto jeść szczaw?

Roślina ma działanie krwiotwórcze i moczopędne, usprawni oczyszczanie organizmu z toksyn. Obfituje w witaminę C, działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego: pomoże zahamować biegunkę. Szczaw ma właściwości bakterio- i grzybobójcze.

Najważniejszy jest umiar

Szczaw, choć niezwykle cenny odżywczo, nie powinien być codziennym gościem na naszych talerzach. Zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który wiąże wapń. Wszyscy powinniśmy zachować umiar w jego spożywaniu, a zupełnie zrezygnować z niego muszą osoby borykające się z chorobami nerek, reumatyzmem i osteoporozą.

Ewa Koza, mamsmak.com  

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>> WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szczaw

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy