Reklama

Reklama

Sześć powodów, dla których warto jeść zielone pomidory

Zielone, czyli te zerwane z krzaka, zanim nabiorą rumieńców. Choć hodowcy stworzyli już odmiany zielone również po dojrzeniu!

Dawniej wykorzystywano je tylko pod koniec lata, gdy nie zdążyły dojrzeć na krzaku. Teraz częściej sięgamy po nie także ze względu na ich smak i... działanie prozdrowotne.

Reklama

Mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawdzięczają to zawartości tomatyny, która pełni funkcje obronne w organizmie.

Zapobiegają zaparciom. To także zasługa tomatyny działającej rozkurczowo w obrębie jelita grubego.

Są bezpieczniejsze dla alergików niż pomidory czerwone - główne alergeny z pomidorów uaktywniają się wraz z jego dojrzewaniem.

Obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu. Dzięki potasowi zmniejsza się ryzyko udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego.

Ułatwiają zrzucenie zbędnych kilogramów. Są niskokaloryczne - 10 dag to tylko 18 kcal i w 94 proc. składają się z wody. A błonnik daje uczucie sytości.

Pomagają w leczeniu żylaków. To zasługa zawartych w nich kwasów działających przeciwzakrzepowo i rozrzedzających krew, oraz flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne.

Nasza rada: Jeśli cierpisz na nadkwasotę lub zgagę, unikaj zielonych pomidorów, które mogą nasilić te dolegliwości.

Domowa apteczka kuracja na żylaki

Umyj i pokrój na grubsze plastry kilka pomidorów. Połóż je na zgrubieniach żył i na węzłach żył kapilarnych, czyli na pajączkach. Ważne, by skóra nie była natłuszczona bezpośrednio przed zabiegiem - plastry zsuną się, a co ważniejsze, zmniejszy się ich działanie. Zabezpiecz okłady folią spożywczą i owiń bandażem. Trzymaj je tak długo, aż poczujesz mrowienie na skórze. Zdejmij plastry i przemyj skórę chłodną wodą, bez detergentów.

Powtarzaj zabieg 2-3 razy dziennie, przez dwa tygodnie. Przez 1 dzień (czyli 2-3 zabiegi) możesz używać tych samych plastrów pomidorów.

Przepisy pełne witamin

Kotleciki

Składniki

  • 2 zielone pomidory
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól morska, pieprz
  • olej i masło klarowane do smażenia

Pomidory pokrój na plastry i osusz. Jajka roztrzep z papryką, kurkumą, solą i pieprzem (nie doprawiaj pomidorów, bo puszczą sok)! Pomidory panieruj najpierw w jajku, a potem w bułce. Jeśli wolisz grubszą panierkę, zrób to podwójnie. Smaż na oleju z masłem, aż będą rumiane.

Smażone na ostro

Składniki

  • 1/2 kg zielonych pomidorów
  • 2 ostre papryczki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • po łyżeczce rozmarynu i cząbru
  • po 1/2 łyżeczki kolendry i gorczycy
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone pomidory i kawałeczki kiwi (bez skórki). Dopraw i duś pod przykryciem. Gdy się rozgotują, dodaj pokrojone papryczki. Duś, aż masa zgęstnieje.

Kolorowa sałatka

Składniki

  • 2-3 zielone pomidory
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 żółty pomidor
  • 3 garście mieszanki kolorowych sałat
  • 1 garść młodego szpinaku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/5 cytryny
  • sól, pieprz ziołowy
  • 4 łyżki oliwy lub oleju

Pomidory umyj, osusz i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Sałaty i szpinak umyj i osusz. Sok z cytryny wymieszaj z musztardą i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa wymieszaj i polej sosem bezpośrednio przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje