Szkocki wieczór
Długie wieczory to idealny moment na spotkania z przyjaciółmi przy szklaneczce szkockiej. Wyobraź sobie, że za oknem twojej wiejskiej posiadłości panuje mrok, w kominku wesoło trzaska ogień, a ty serwujesz dania, które oczarują towarzystwo...
Czas przygotowania: 240 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal
- 750 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- po 175 g sera cheddar i gouda,
- 250 ml piwa,
- 2 łyżki sosu Worcester,
- 25 g masła,
- 2 łyżeczki ostrej musztardy,
- pieprz cayenne,
- 8 kromek białego pieczywa,
- 1/4 pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebule w drobną kostkę. Na oleju smażyć najpierw pieczarki, potem dodać cebulę, mocno doprawić solą i pieprzem, odstawić. Sery utrzeć na grubej tarce. Piwo, sos Worcester, masło i musztardę podgrzać w rondelku, dodać sery i roztopić ciągle mieszając (nie doprowadzając do wrzenia). Doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Zdjąć z płyty i mieszać, aż masa zgęstnieje. Kromki opiec w tosterze, ułożyć na blasze, na nie wyłożyć pieczarki i masę serową. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez 5 minut. Posypać posiekaną pietruszką.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal
Talerz sałat
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 840 kJ/201 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao),
- 1 l mocnej kawy,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 250 ml likieru na bazie śmietanki i whiskey (np. Baileys),
- 250 g bitej śmietany,
- pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Kawę i cukier zagotować, dodać grubo posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać likier (nie doprowadzać do wrzenia). Śmietanę ubić (nie na sztywno). Kawę wlać do szklaneczek, nakładać śmietanę, oprószyć kakao.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal