Szkockie jajka w sakiewkach
Szkockie jajka w sakiewkach to nietypowa wariacja na temat klopsików. Nie napracujesz się, a afekt "wow" gwarantowany. Szkockie jajka w sakiewkach z pewnością przypadną ci do gustu już od pierwszego razu!

Składniki
- podstawowe:
- 11 jajek
- 50 dag mielonej karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 10 gotowych naleśników
- 1 cebula
- przyprawy i dodatki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 1 czerstwa kajzerka
- słodka papryka
- mielone cząber i gorczyca
- bułka tarta do obtoczenia
- sól pieprz
- olej
- zioła do związania
Szkockie jajka w sakiewkach - przygotowanie
Jedno jajko odłóż, pozostałe ugotuj na twardo. Kiedy ostygną, obierz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie.
Do mięsa dodaj natkę, cebulę z czosnkiem, odciśniętą kajzerkę, musztardę i przyprawy. Wbij surowe jajko i wyrób jednolitą masę, a następnie uformuj z niej 10 placuszków. Na każdym postaw jajko. Zlep brzegi. Klopsiki obtocz w bułce tartej i Smaż na oleju ok. 10 minut, obracając. Potem owiń je naleśnikami, formując mieszki. Zwiąż je gałązkami ziół.
Sprawdź także te przepisy:
Zobacz również: