Szparagi konserwowe

Afrodyzjak i bardzo smaczne warzywo. Szparagi przygotujemy na wiele sposobów. Są jednak rzeczy o szparagach, o których nie miałeś pojęcia.

Szparagi w słoiku
Szparagi w słoiku123RF/PICSEL

Słowo szparag wywodzi się od greckiego "asparagus" oznaczającego "młody pęd". Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4,5 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Podbiły dalszą część Europy i stały się przysmakiem lokalnych elit.

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Kto woli łagodny smak, powinien wybrać białe szparagi. Miłośnicy wyrazistego i orzechowego smaku powinni wybrać kolorowe pędy - fioletowe lub zielone. Są one łatwiejsze w przygotowaniu, gdyż zielonych i fioletowych szparagów nie trzeba obierać.

100 g szparagów ma jedynie 18 kcal. Zawierają witaminy C i E, które mają wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi zalecane są także w diecie kobiet planujących ciążę, gdyż zawierają kwas foliowy. Ponadto jedzenie szparagów pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.

Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest podanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej. Można je również przygotować na zimę, w formie konserwowej.

Do przygotowania szparagów w zalewie potrzebujemy: 2 kg szparagów, 2 litry wody, 1/5 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 3/4 szklanki octu, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.

Szparagi, bez obierania układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy należy zagotować. Zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Szparagi pozostawiamy w słoikach przynajmniej dwa miesiące, aby stały się jędrne i kruche. Najlepsze, przygotowane w ten sposób, są jesienią i zimą, oczywiście zakładając, że przygotowaliśmy je w sezonie, czyli w maju lub czerwcu.

Może się okazać, że na 2 kg szparagów przygotowanej zalewy może być za dużo lub za mało. Efekt naszej pracy zależy od tego, jak duże mamy słoiki i jak grube są szparagi.

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas