Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym
Dla smakoszy.
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- Sól
- 1,5 kg białych szparagów
- Cukier
- 3 łyżki masła
- 250 g rabarbaru
- 0,25 l czerwonego wina
- 3 łyżki konfitury porzeczkowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Pieprz
- 500 g szynki w plasterkach
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut).
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałą końcówkę. Gotować w osolonym wrzątku, wraz ze szczyptą cukru i łyżką masła (przez ok. 15-20 minut). Rabarbar pokroić w cienkie plasterki. Wino zagotować wraz z 1/8 l wody i konfiturą porzeczkową. Dodać rabarbar i gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Ziemniaki odcedzić i obsmażyć na pozostałym maśle. Szparagi wyjąć z wody, podawać z ziemniakami, szynką i sosem.