Szparagi z sosem rabarbarowo-winnym

Dla smakoszy.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • Sól
  • 1,5 kg białych szparagów
  • Cukier
  • 3 łyżki masła
  • 250 g rabarbaru
  • 0,25 l czerwonego wina
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Pieprz
  • 500 g szynki w plasterkach

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut).

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałą końcówkę. Gotować w osolonym wrzątku, wraz ze szczyptą cukru i łyżką masła (przez ok. 15-20 minut). Rabarbar pokroić w cienkie plasterki. Wino zagotować wraz z 1/8 l wody i konfiturą porzeczkową. Dodać rabarbar i gotować 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Ziemniaki odcedzić i obsmażyć na pozostałym maśle. Szparagi wyjąć z wody, podawać z ziemniakami, szynką i sosem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas