Szpecle - niemieckie kluski
Szpecle (Spätzle) to klasyczne kluski z kuchni Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii.
- 4 jajka,
- sól,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- 4-6 łyżek wody mineralnej,
- 2 cebule,
- łyżka sklarowanego masła,
- 50-60 masła,
- 40 g bułki tartej
(Szpecle można też robić przy pomocy specjalnej maszynki lub durszlaka - należy wtedy umieścić durszlak nad wrzątkiem, nalać do niego ciasto i odcinać wypływające kluseczki za pomocą łyżki.)
Cebulę obrać i pokroić w krążki. Sklarowane masło roztopić na patelni i obsmażyć na nim cebulkę na złoty kolor. Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko zrumienić. Szpecle nałożyć do miski, podawać z cebulką, polane bułką z masłem.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal