Szpecle - niemieckie kluski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Szpecle (Spätzle) to klasyczne kluski z kuchni Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii.

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 4 jajka,

- sól,

- odrobina gałki muszkatołowej,

- 4-6 łyżek wody mineralnej,

- 2 cebule,

- łyżka sklarowanego masła,

- 50-60 masła,

- 40 g bułki tartej Przygotowanie: Mąkę, jajka, łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową i wodę mineralną dobrze wyrobić na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na godzinę. Zagotować osoloną wodę. Drewnianą deseczkę z uchwytem zanurzyć w wodzi,e a następnie rozsmarować na niej ciasto. Nożem zsuwać cienkie kluski do wrzątku. Gotować aż kluseczki wypłyną na wierzch. Odcedzić i przelać zimną wodą.

(Szpecle można też robić przy pomocy specjalnej maszynki lub durszlaka - należy wtedy umieścić durszlak nad wrzątkiem, nalać do niego ciasto i odcinać wypływające kluseczki za pomocą łyżki.)

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Sklarowane masło roztopić na patelni i obsmażyć na nim cebulkę na złoty kolor. Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą, lekko zrumienić. Szpecle nałożyć do miski, podawać z cebulką, polane bułką z masłem.

Czas przygotowania 45 minut

Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal

Smacznego
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na