Kontrowersyjny specjał wraca do łask. Czy kaszanka jest zdrowa?

Kaszanka w diecie - czy warto ją jeść?
Kaszanka w diecie - czy warto ją jeść?123RF/PICSEL

Kaszanka: Skład i proces produkcyjny

  • kasza (jęczmienna lub gryczana),
  • krew wieprzowa,
  • cebula,
  • przyprawy (wśród których nie powinno zabraknąć majeranku, ziela angielskiego i pieprzu),
  • podroby - najczęściej dodaje się wątróbkę i skrawki skóry wieprzowej.
Co kolor mówi o mięsie?INTERIA.TVInteria.tv

Kaszanka na obiad w sezonie jesienno-zimowym

Nie musisz żegnać kaszanki wraz z zakończeniem sezonu grillowego
Nie musisz żegnać kaszanki wraz z zakończeniem sezonu grillowego123RF/PICSEL

Kaszanka jako skarbnica żelaza

Kasza na zdrowie!

Kto nie powinien jeść kaszanki? Przeciwwskazania

  • Osoby dotknięte nadwagą i otyłością.
  • Pacjenci cierpiący na choroby serca i nadciśnienie.
  • Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz borykające się z hipercholesterolemią, opisywaną jako przewlekłe zaburzenia gospodarki lipidowej.
  • Osoby zmagające się z dną moczanową. Kaszanka zawiera bowiem dużą ilość puryn, czyli związków organicznych, które przekształcają się w organizmie w kwas moczowy. Jego nadmiar odkłada się w stawach, doprowadzając do stanów zapalnych, podagry i artretyzmu.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?