Składniki na 12 porcji: - 1 pomarańcza, - kawałek imbiru, - 1 l czerwonego wina ziołowego, - 1 l czerwonego słodkiego wina, - 1/4 l słodkiego wermutu, - 1 łyżka angostury, - 20 dag rodzynek, - 1 szczypta mielonego kardamonu, - 5 goździków, - 1 kawałek cynamonu, - 150 ml wódki,- 20 dag cukru, - 20 dag migdałów bez skórki Przygotowanie: 1. Pomarańczę sparz, pokrój w plastry. Włóż do garnka. Obierz imbir, dołóż do pomarańczę. Dodaj rodzynki, kardamon, goździki i cynamon. Zalej dwoma rodzajami czerwonego wina, angosturą i wermutem. Przykryj i odstaw na 12 godzin. 2. Następnego dnia do składników w garnku dolej wódkę, dosyp cukier. Mieszając zagotuj do pierwszego wrzenia. Dosyp midgały. Gotowy glögg natychmiast rozlej do szklaneczek. Do każdej możesz włożyć kawałek cynamonu. Podawaj. Czas przygotowania: 10-15 minut. 1 porcja: 210 kcal.