Przepis na pyszny sos z suszonych grzybów
Tegoroczna jesień była niezwykle udana dla zagorzałych grzybiarzy. W lasach aż roiło się od podgrzybków, borowików i maślaków, dlatego wiele osób postanowiło je ususzyć. Jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie suszonych grzybów, jest przygotowanie z nich pysznego sosu.
We wrześniu i październiku Polacy licznie ruszyli do lasów. Uzbrojeni w wiaderka i koszyki przecierali oczy ze zdumienia. Tegoroczny wysyp grzybów zaskoczył nawet największych optymistów. Zatem nic w tym dziwnego, że wielu z nas postanowiła grzyby wysuszyć i zamrozić. W związku z tym, że Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, jesienne zbiory posłużą nam do przygotowania znakomitego i aromatycznego sosu grzybowego na tę okoliczność.
Przepis na zrobienie sosu z suszonych grzybów jest niezwykle prosty i szybki, więc nawet najwięksi amatorzy gotowania z pewnością sobie z nim poradzą.
Jak zrobić sos z suszonych grzybów?
Do przygotowania sosu z suszonych grzybów potrzebujemy:
- 20-30 gramów suszonych grzybów
- Jedną średnią cebulę (może być szalotka)
- Pół litra wody
- Śmietanę 18 proc.
- Jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- Pieprz i sól
- Natkę pietruszki
Czytaj także: Jak mrozić i rozmrażać grzyby?
Grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z wodą. Po 15 minutach moczenia włączamy moc na kuchence i całość gotujemy przez pół godziny.
Posiekaną w kostkę cebulę szklimy na patelni z rozgrzanym olejem i ostrożnie dodajemy grzyby wraz z częścią wywaru. Cebulę z grzybami i wywarem podduszamy przez 5-6 minut, przyprawiając solą.
Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i hartujemy, wlewając do pojemnika ze śmietaną kilka łyżek gorącego wywaru z grzybów. Ponownie mieszamy i całość wlewamy na patelnię z grzybami i cebulą. Okraszamy pieprzem i posiekaną pietruszką. Zagotowujemy przez kilka minut. Smacznego!