Szybka zupa serowa
Sycąca i aromatyczna.

Musicie mieć:
-1,5 l wody, - 8 serków topionych typu ementaler (po 100 g), - białą część 1 pora, - suszone zioła, - 2-3 ząbki czosnku, - 1/2 gałki muszkatołowej, - sól lub vegetę, - liście laurowe, - ziele angielskie, - pieprz, - oliwę, - natkę pietruszki, - kilka kromek chleba na grzanki W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę - powoli, bo jest gorąca - i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową. Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić. Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!
Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).