Szybki przepis Ewy Wachowicz na zdrowe danie obiadowe. Coś pysznego!
Odkryj przepis na bulgur z warzywami, zdrowe i pyszne danie pełne kolorów i aromatów. Idealna opcja na szybki obiad lub kolację, podawane z awokado i świeżymi ziołami.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na bulgur z warzywami
- 100 g kaszy bulgur
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka wywaru jarzynowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 1 kiść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka sosu sojowego
DO PODANIA
- awokado
- cytryna
- kolendra lub natka pietruszki
- pieprz kolorowy

Bulgur z warzywami. Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni na mocno rozgrzanym maśle.
- Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Przyprawić papryką oraz kurkumą.
- Wsypać kaszę bulgur.
- Zalać wywarem jarzynowym.
- Gotować przez 15 minut.
- Dodać fasolę, dorzucić wyczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię pokrojoną w grube półplastry.
- Przyprawić sosem sojowym.
- Przykryć i dusić przez kilka minut.
- Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe.
- Podawać na ciepło z kawałkami awokado i cząstkami cytryny (awokado warto od razu skropić sokiem).
- Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.
- Doprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Polecamy również:
