zdjęcie
„Ewa gotuje”: Bulgur z warzywamiPolsatPolsat

Szybki przepis Ewy Wachowicz na zdrowe danie obiadowe. Coś pysznego!

Składniki na bulgur z warzywami 

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • awokado
  • cytryna
  • kolendra lub natka pietruszki
  • pieprz kolorowy
Kasza bulgur
Kasza bulgurmateriały prasowe

Bulgur z warzywami. Sposób przygotowania 

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na dużej patelni na mocno rozgrzanym maśle. 
  2. Dorzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  3. Przyprawić papryką oraz kurkumą. 
  4. Wsypać kaszę bulgur. 
  5. Zalać wywarem jarzynowym. 
  6. Gotować przez 15 minut. 
  7. Dodać fasolę, dorzucić wyczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię pokrojoną w grube półplastry. 
  8. Przyprawić sosem sojowym. 
  9. Przykryć i dusić przez kilka minut. 
  10. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe. 
  11. Podawać na ciepło z kawałkami awokado i cząstkami cytryny (awokado warto od razu skropić sokiem). 
  12. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą. 
  13. Doprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News