Szybkie knedle ziemniaczane
Przepis na tani i błyskawiczny obiad.
Składniki:
- 5-6 sporych ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- jajko
- łyżka
- masła
- sól
- nieduża bułka
- posiekana natka do posypania knedli ewentualnie boczek wędzony jako dodatek
- olej
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sito (możesz je też przepuścić przez maszynkę). Dodaj do nich łyżkę masła i starannie wymieszaj. Następnie ziemniaki przełóż na stolnicę, dodaj do nich mąkę oraz jajko i szybko zagnieć ciasto (powinno mieć jednolitą i lekko klejącą konsystencję).
Bułkę pokrój w kostki i upraż na suchej patelni lub usmaż na odrobinie oleju. Jeśli chcesz wzbogacić knedle kawałkami boczku, pokrój go i obsmaż na chrupiąco na patelni.
Przygotowane ciasto podziel na 3-4 porcje. Z każdej porcji utocz gruby wałek (o przekroju ok. 4 cm), po czym pokrój wałki na mniejsze kawałki. Każdy kawałek spłaszcz na grubość ok. 5 mm, nadziej kilkoma kosteczkami ze zrumienionej bułki (oraz ewentualnie porcją usmażonego boczku) i zlep.
Knedle ugotuj w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut (czas gotowania zależy od wielkości knedli). Gotowe podaj posypane posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubisz, możesz je dodatkowo okrasić odrobiną tłuszczyku, np. stopionego masła lub skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonego boczku.
Knedle możesz zrobić w wersji bardziej treściwej – z nadzieniem mięsnym z cebulką.