Smakiem przebija nawet ulubione schabowe. Wystarczy trochę przypraw i oliwa

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Chrupiący kalafior z piekarnika. Tak szybkiego przepisu jeszcze nie widziałeś
Chrupiący kalafior z piekarnika. Tak szybkiego przepisu jeszcze nie widziałeś123RF/PICSEL

Na co kalafior jest dobry? W niepozornym warzywie drzemie spory potencjał

Jak zrobić chrupiący kalafior z piekarnika? Zachwycisz się jego smakiem

Na co kalafior jest dobry? W niepozornym warzywie drzemie spory potencjał
Na co kalafior jest dobry? W niepozornym warzywie drzemie spory potencjał123RF/PICSEL
  • 1 średniego kalafiora - około 1 kilograma,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek,
  • przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i mielonego kminu.
  1. Odetnij różyczki kalafiora, umieść na sitku i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą.
  2. W niewielkiej miseczce zmieszaj przyprawy. Dodaj oliwę. Możesz też wycisnąć jeden ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Oliwę z przyprawami wylej na różyczki kalafiora. Warzywa mieszaj przez kilka minut, by dokładnie rozprowadzić po nich przyprawy. Następnie przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Możesz dodać kilka ząbków czosnku.
  4. Kalafiora włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Gotowe!
Koronę najpiękniejszej kobiety już ma. Teraz walczy o Koronę Wulkanów ZiemiPolsatPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?