Szybkie obiady z różnych stron świata
Efektowne danie w pół godziny? To możliwe! Wyrusz w kulinarną podróż, aby już po 30 minutach rozkoszować się oryginalnym smakiem.

Grecka patelnia mięsno-fasolowa
- 400 g fasolki szparagowej,- sól,- cebula,- łyżka oleju,- 500 g mieszanego mięsa mielonego,- pieprz,- słodka papryka,- puszka pomidorów,- 6 gałązek tymianku,- 2-3 łodyżki cząbru,- 150 g czarnych oliwek,- 150 g sera owczego
Przygotowanie:
Fasolkę wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone przesmażyć na oleju przez 4-5 minut. Doprawić solą pieprzem i papryką. Dodać pomidory, 5 łyżek wody i gotować 5- 7 minut. Zioła posiekać, fasolkę poprzekrawać. Zioła, fasolkę i oliwki wmieszać do mięsa. Posypać pokruszonym serem owczym. Podawać z chlebem.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal
Składniki
Ryż z mięsem po serbsku
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu,- sól,- 300 g wieprzowiny (np. szynki),- 500 g kolorowej papryki,- 2 cebule,- 1 ząbek czosnku,- 500 g pomidorów,- 3 łyżki oleju,- pieprz,- słodka papryka,- 2 łyżki przecieru pomidorowego,- 3/8 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać. Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę, dodać pomidory i przecier pomidorowy, wlać bulion i gotować ok. 5 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Podawać.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal
Składniki
Spaghetti Carbonara
Składniki na 4 porcje:
- 400 g spaghetti, - sól, - 100 g boczku, - 3 jajka, - 200 g śmietany, - pieprz, - 4 łyżki tartego parmezanu, - 1-2 łyżki oleju, - pietruszka do dekoracji Przygotowanie:
Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. Boczek pokroić w kostkę, jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, wmieszać parmezan. Olej rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć boczek. Dodać makaron przesmażyć. Zalać roztrzepanymi jajkami, wymieszać (sos powinien zostać płynny). Dekorować posiekaną pietruszką. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 3480 kJ/831 kcal
Składniki
Azjatycki kurczak curry z warzywami i dzikim ryżem
Składniki na 4 porcje:
- 1 limonka,- 3 papryczki chili,- 440 ml mleka kokosowego,- 1-2 łyżeczki pasty curry,- 15 g świeżego imbiru,- 200 g ryżu (z dodatkiem dzikiego ryżu),
- 2 filety z kurczaka,- 60 g białego sezamu,- 10 g czarnego sezamu,- łyżka bułki tartej,- 1 jajko,- 1 łyżka mąki,- 2 łyżki oleju,- opakowanie mrożonych warzyw (warzywa z woka),- 4 łodyżki kolendry.
Przygotowanie:
Limonkę przekroić, odciąć dwa plastry do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Papryczki chilli wypestkować, jedną drobno pokroić. Mleko kokosowe, sok z limonki, chili i pastę curry, gotować 7 minut. Zetrzeć imbir i dodać do sosu. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety natrzeć solą i pieprzem. Sezam i bułkę tartą wymieszać. Filety panierować w mące, jajku i sezamie. Filety obsmażyć na patelni, a następnie ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8-10 minut. Warzywa wrzucić na patelnię bez tłuszczu i smażyć 3-4 minuty, a następnie wlać sos i zagotować. Dodać posiekaną kolendrę (można trochę odłożyć do dekoracji), solą i pieprzem. Filety pokroić w plastry, nakładać na talerze wraz z warzywami. Dekorować półplasterkami limonki, połówkami papryczek chili i kolendrą.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal
Zobacz też: Szybki i tani obiad!