Reklama

Reklama

Szybkie obiady z różnych stron świata

Efektowne danie w pół godziny? To możliwe! Wyrusz w kulinarną podróż, aby już po 30 minutach rozkoszować się oryginalnym smakiem.

Grecka patelnia mięsno-fasolowa

- 400 g fasolki szparagowej,
- sól,
- cebula,
- łyżka oleju,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- pieprz,
- słodka papryka,
- puszka pomidorów,
- 6 gałązek tymianku,
- 2-3 łodyżki cząbru,
- 150 g czarnych oliwek,
- 150 g sera owczego

Przygotowanie:

Fasolkę wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone przesmażyć na oleju przez 4-5 minut. Doprawić solą pieprzem i papryką. Dodać pomidory, 5 łyżek wody i gotować 5- 7 minut. Zioła posiekać, fasolkę poprzekrawać. Zioła, fasolkę i oliwki wmieszać do mięsa. Posypać pokruszonym serem owczym. Podawać z chlebem.

Reklama

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Ryż z mięsem po serbsku

Składniki na 4 porcje:

- 200 g ryżu,
- sól,
- 300 g wieprzowiny (np. szynki),
- 500 g kolorowej papryki,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 g pomidorów,
- 3 łyżki oleju,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 3/8 l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać. Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Przesmażyć cebulę, czosnek i paprykę, dodać pomidory i przecier pomidorowy, wlać bulion i gotować ok. 5 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Podawać.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 400 g spaghetti,
- sól,
- 100 g boczku,
- 3 jajka,
- 200 g śmietany,
- pieprz,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 1-2 łyżki oleju,
- pietruszka do dekoracji Przygotowanie:

Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Boczek pokroić w kostkę, jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, wmieszać parmezan. Olej rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć boczek. Dodać makaron przesmażyć. Zalać roztrzepanymi jajkami, wymieszać (sos powinien zostać płynny). Dekorować posiekaną pietruszką.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 3480 kJ/831 kcal

Azjatycki kurczak curry z warzywami i dzikim ryżem

Składniki na 4 porcje:

- 1 limonka,
- 3 papryczki chili,
- 440 ml mleka kokosowego,
- 1-2 łyżeczki pasty curry,
- 15 g świeżego imbiru,
- 200 g ryżu (z dodatkiem dzikiego ryżu),

- 2 filety z kurczaka,
- 60 g białego sezamu,
- 10 g czarnego sezamu,
- łyżka bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki oleju,
- opakowanie mrożonych warzyw (warzywa z woka),
- 4 łodyżki kolendry.

Przygotowanie:

Limonkę przekroić, odciąć dwa plastry do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Papryczki chilli wypestkować, jedną drobno pokroić. Mleko kokosowe, sok z limonki, chili i pastę curry, gotować 7 minut. Zetrzeć imbir i dodać do sosu. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety natrzeć solą i pieprzem. Sezam i bułkę tartą wymieszać. Filety panierować w mące, jajku i sezamie. Filety obsmażyć na patelni, a następnie ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8-10 minut. Warzywa wrzucić na patelnię bez tłuszczu i smażyć 3-4 minuty, a następnie wlać sos i zagotować. Dodać posiekaną kolendrę (można trochę odłożyć do dekoracji), solą i pieprzem. Filety pokroić w plastry, nakładać na talerze wraz z warzywami. Dekorować półplasterkami limonki, połówkami papryczek chili i kolendrą.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

Zobacz też: Szybki i tani obiad!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy