Tak szybko rozmrozisz mięso mielone. Sprytny patent szefów kuchni
Możliwość zamrażania żywności rozwiązuje mnóstwo problemów. Brak czasu na częste robienie zakupów, niespodziewana wizyta gości czy zbyt duże zapasy, których nie da się przejeść w ciągu najbliższych dni, już nie stanowią problemu. W zamrażarce często ląduje mięso mielone jako uniwersalny składnik niejednego posiłku. Czy wiesz, jak długo może znajdować się w chłodniczych warunkach? Jak mrozić mięso mielone, by zachowało świeżość i zajmowało mało miejsca?
Spis treści:
Czy mięso mielone można mrozić?
Odpowiedź na to pytanie jest pozytywna. Mięso mielone nadaje się do mrożenia, choć trzeba mieć na uwadze, że trzeba zużyć je szybciej, niż jest to w przypadku mięsa porcjowanego. Każdy rodzaj również zachowuje się inaczej. Jak długo można przechowywać mięso mielone w zamrażalniku?
- Wieprzowinę należy spożyć po 1-2 miesiącach od daty mrożenia.
- Mięso drobiowe (z kurczaka lub indyka) zaleca się zużyć również nie później niż po 2 miesiącach.
- Mielona wołowina nadaje się do jedzenia nieco dłużej, bo 2-3 miesiące.
Jak zamrozić mięso mielone?
Przede wszystkim musisz dobrze zarządzać zgromadzonymi zapasami żywności. Do mrożenia przeznaczaj tylko świeże mięso mielone. Jeśli już długo leżało w lodówce, bo nie miałeś na nie pomysłu i zaczyna wyglądać, a co gorsza pachnieć, nieprzyjemnie, nie nadaje się już do spożycia. Mrożenie z pewnością nie przywróci mu świeżości.
Umiejętne mrożenie mięsa mielonego to jednocześnie sposób na jego szybkie rozmrożenie. Jak to zrobić?
- Porcje mięsa przełóż do woreczków strunowych. Staraj się układać je w taki sposób, aby było jak najbardziej płaskie.
- Im cieńsza warstwa mięsa, tym mniej czasu będzie potrzeba na jego rozmrażanie. Tak zrobione paczki z mięsem pozwolą ci na przygotowanie porcji, które zużyjesz od razu, a przy okazji będą zajmować mniej miejsca w zamrażarce.
- Z woreczków usuń powietrze i szczelnie zamknij.
- Opisz datą mrożenia i umieść w urządzeniu.
Pamiętaj też o uniwersalnej zasadzie związanej z mrożeniem produktów spożywczych. Żywność, która powinna być zjedzona najwcześniej, powinna być ułożona z przodu zamrażarki.
Jak przyspieszyć rozmrażanie mięsa mielonego?
Jeśli zależy ci na czasie, możesz skorzystać z jeszcze jednego sposobu na szybkie rozmrożenie mięsa mielonego. Upewnij się, że jest zapakowane szczelnie i zanurz je w chłodnej lub zimnej wodzie, którą będziesz wymieniać co kilka minut.
Niektórzy błędnie twierdzą, że najlepszą metodą jest moczenie mrożonego mięsa w gorącej wodzie lub wrzątku. Taki manewr tylko pozornie przyspiesza proces rozmrażania. Zamiast tego stwarzamy bardzo dogodne warunki dla rozwoju szkodliwych bakterii. Co więcej, pod wpływem płynu o wysokiej temperaturze białko w wewnętrznej warstwie mięsa może zacząć się ścinać, co utrudni przyrządzenie smacznego posiłku.
Polecamy: