Tak szybko rozmrozisz mięso mielone. Sprytny patent szefów kuchni

Poznaj tajniki mrożenia mięsa mielonego
Poznaj tajniki mrożenia mięsa mielonego123RF/PICSEL

Czy mięso mielone można mrozić?

  • Wieprzowinę należy spożyć po 1-2 miesiącach od daty mrożenia.
  • Mięso drobiowe (z kurczaka lub indyka) zaleca się zużyć również nie później niż po 2 miesiącach.
  • Mielona wołowina nadaje się do jedzenia nieco dłużej, bo 2-3 miesiące.
Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak zamrozić mięso mielone?

Zobacz również:

    • Porcje mięsa przełóż do woreczków strunowych. Staraj się układać je w taki sposób, aby było jak najbardziej płaskie.
    • Im cieńsza warstwa mięsa, tym mniej czasu będzie potrzeba na jego rozmrażanie. Tak zrobione paczki z mięsem pozwolą ci na przygotowanie porcji, które zużyjesz od razu, a przy okazji będą zajmować mniej miejsca w zamrażarce.
    • Z woreczków usuń powietrze i szczelnie zamknij.
    • Opisz datą mrożenia i umieść w urządzeniu.

    Jak przyspieszyć rozmrażanie mięsa mielonego?

    Przed mrożeniem podziel mięso mielone na mniejsze porcje
    Przed mrożeniem podziel mięso mielone na mniejsze porcje123RF/PICSEL