Taki schab podaję na niedzielny obiad. Nie zostaje ani kawałek

Dania ze schabu nie muszą sprowadzać się do smażonych kotletów. Masz ochotę na delikatniejszą i mniej kaloryczną wersję tego popularnego mięsa? Jesteś w dobrym miejscu. Schab duszony z cebulką oraz jabłkiem to pomysł na obiad, którym zaimponujesz wszystkim domownikom i gościom. Twoją słodką tajemnicą pozostanie fakt, że to niezwykle prosta potrawa, którą przygotujesz bez komplikacji.

Soczysty schab to idealny pomysł na obiad
Soczysty schab to idealny pomysł na obiad123RF/PICSEL

Co zrobić ze schabu? Daj się ponieść fantazji

Soczyste, a jednocześnie niezbyt tłuste mięso otworzy przed tobą świat kulinarnych eksperymentów. Co można zrobić ze schabu? Nie polegaj wyłącznie na spowszedniałych przepisach związanych z panierowaniem w bułce tartej i smażeniem kotletów. Wieprzowinę podasz w znacznie ciekawszej, a często i lżejszej wersji.

Pomysłu na schab możesz szukać w daniach inspirowanych kuchnią azjatycką. Mięso doskonale rozumie się z warzywami i mlekiem kokosowym w potrawach jednogarnkowych. Zamienisz je również w apetyczne roladki ze smaczną zawartością, np. szpinakiem i serem feta albo kurkami. Umiejętne pieczenie schabu pozwoli zachować mięsne soki w każdym kęsie, a wcześniejsze zamarynowanie w suszonych i świeżych ziołach nada mu niezrównany smak i aromat.

Schab duszony z cebulą i jabłkiem jako pomysł na obiad

Prostota tego przepisu sprawia, że bez problemu włączysz potrawę do swojego codziennego jadłospisu. Wielogodzinna praca w kuchni odejdzie w zapomnienie. Jednocześnie połączenie schabu z owocami zamienia mięso w wykwintną ucztę, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by uraczyć nim gości podczas bardziej uroczystej okazji.

Sprawdzony przepis na schab duszony

Wielkość porcji dopasuj do swoich potrzeb. Prezentowana przez nas receptura przewidziana jest na cztery osoby. Bez trudu jednak będziesz manewrować ilością składników, by przygotować posiłek dla dowolnej liczby smakoszy.

Potrzebne produkty:

  • 600 g schabu,
  • 2 duże cebule (białe lub czerwone),
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne),
  • 4 łyżeczki musztardy ziarnistej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 4 łyżeczki masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku.
Schab i owoce to wyśmienite połączenie. Zdjęcie ilustracyjne
Schab i owoce to wyśmienite połączenie. Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  • Mięso opłucz i pokrój w kostkę lub cienkie paski. Możesz też podzielić je na plastry jak do kotletów, lecz wydłuży to proces obróbki.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Z jabłek wytnij gniazda nasienne, następnie pokrój owoce w kostkę o boku około 2 centymetrów.
  • Na szerokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
  • Dorzuć schab i podsmażaj około 10 minut.
  • Po tym czasie zdejmij je z patelni, a w miejsce mięsa z cebulą wrzuć jabłka. Smaż przez 5 minut.
  • Schab ponownie wrzuć do garnka i wymieszaj z owocami. Czas na przyprawy: majeranek, sól, pieprz, a także miód, musztardę i sok z cytryny.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. Upewnij się, że gęsty miód został rozprowadzony równomiernie. Smaż jeszcze przez 10 minut.

Danie podawaj od razu po zakończeniu obróbki. Doskonale smakuje z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas