Tamarillo: Egzotyczny eliksir młodości

Egzotyczny owoc, który w smaku przypomina pomidora, to naturalny eliksir młodości. Od wieków jest ceniony za bogate walory smakowe, a także lecznicze właściwości. Tamarillo regeneruje i ujędrnia skórę, poprawia wzrok, przyspiesza metabolizm i stymuluje układ odpornościowy. Świetnie smakuje na surowo, ale nadaje się też do smażenia, duszenia i pieczenia. Wzbogaci smak każdej potrawy i dostarczy wartościowych składników odżywczych. Może być dodawany zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Warto włączyć go do codziennej diety.

Tamarillo
Tamarillo ©123RF/PICSEL

Tamarillo – owoc czy warzywo?

Pomidor drzewiasty
©123RF/PICSEL

Tamarillo (znany też jako pomidor drzewiasty) to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Współcześnie uprawia się go w Brazylii, Kenii i Nowej Zelandii. Występuje w wielu krajach Ameryki Południowej, ale traktuje się go raczej jako roślinę ozdobną. Tamarillo to owoce, które rosną na niewielkich drzewach. Kształtem i wielkością przypominają kurze jajka, najpopularniejsza jest odmiana czerwona. Charakteryzują się gładką skórą, która nie nadaje się do spożycia ze względu na mocno gorzki smak. Wewnątrz owocu znajdziemy galaretowaty miąższ oraz czarne pestki. W smaku tamarillo przypomina połączenie mango i pomidora. Dzięki temu nadaje się zarówno do deserów, jak i pikantnych oraz wytrawnych potraw.

Właściwości zdrowotne pomidora drzewiastego

Właściwości tamarillo
©123RF/PICSEL

Tamarillo zawiera wiele cennych witamin, minerałów i innych substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Czerwony kolor to zasługa dużej ilości beta-karotenu – przeciwutleniacza, który odpowiada za usuwanie wolnych rodników i ochronę komórek przed uszkodzeniami. Antyoksydantem jest także występująca w tamarillo witamina E. Przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i sprawiają, że skóra dłużej zachowuje jędrność i elastyczność.

Znajdująca się w tamarillo witamina A chroni oczy przed chorobami i dobrze wpływa na wzrok, a witamina C stymuluje układ odpornościowy. Pomidor drzewiasty to także bogate źródło potasu, który znacząco poprawia funkcjonowanie układu krążenia – obniża ciśnienie, chroni przed wysokim poziomem cholesterolu i ciężkimi schorzeniami, na przykład miażdżycą. Zawarte w owocach minerały: cynk, wapń i magnez poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniają też kości. Tamarillo jest również źródłem błonnika, więc reguluje procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i na dłużej zapewnia uczucie sytości, z powodzeniem można go stosować w trakcie diety.

Gdzie kupić tamarillo i jak je spożywać?

Możesz wyhodować tamarillo
©123RF/PICSEL

Owoce można kupić na przełomie zimy i wiosny w dużych sieciach spożywczych oraz sklepach z egzotycznymi owocami. Jedna sztuka kosztuje ok. 6-7 zł. Drzewko można też samodzielnie wyhodować w domu. Pestki owocu wystarczy namoczyć w wodzie przez 4 godziny, a następnie wsadzić do doniczki z ziemią na głębokości pół centymetra. Roślinę trzeba regularnie nawozić środkiem bogatym w azot. Tamarillo nie jest wytrzymale na niskie temperatury, więc należy je przechowywać w domu. Pierwsze owoce powinny się pojawić po 2-3 latach.

Pomidor drzewiasty nadaje się do spożywania na surowo, ale wcześniej należy zdjąć gorzką skórkę. Będzie idealnym składnikiem sałatek warzywnych i owocowych, sosów czy koktajli. Sprawdzi się też jako dekoracja deserów, ciast i tortów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas