Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety

Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Do masy mięsnej wystarczy dorzucić trzy łyżeczki popularnego produktu, a smak kotletów zmieni się nie do poznania. Domownicy będą prosić o dokładkę. Oto genialny patent Magdy Gessler.

Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Genialny patent Magdy Gessler (fot. ilustracyjne/123RF/PICSEL)
Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Genialny patent Magdy Gessler (fot. ilustracyjne/123RF/PICSEL) Artur Zawadzki/REPORTER East News

Kotlety mielone Magdy Gessler. Zdradziła swój patent

Kotlety mielone są jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Podawane z zasmażanymi buraczkami i ziemniaczanym purée zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nieodpowiednio przygotowane mięso może jednak ostatecznie okazać się twarde i mało soczyste.

Jak się robi pyszne kotlety mielone? Swój niezawodny sposób ma między innymi Magda Gessler, restauratorka i nieoceniony autorytet kulinarny. Prowadząca program "Kuchenne rewolucje" zdradza, że sekret idealnych kotletów mielonych tkwi w odpowiednim doborze mięsa i ich proporcji.

Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Genialny patent Magdy Gessler
Jak zrobić pyszne, soczyste kotlety mielone? Genialny patent Magdy Gessler123RF/PICSEL

Co dodać do kotletów mielonych żeby były soczyste? Magda Gessler podpowiada

Wielu z nas, chcąc ułatwić sobie pracę, kupuje w supermarkecie zmielone już mięso, z którego łatwo i szybko przygotować można sycący obiad. To często nie jest jednak najlepszej jakości. Chcąc przyrządzić obłędne kotlety mielone warto postawić na mięso w kawałku, a kolejno zmielić je w domu.

Mimo iż kotlety mielone przygotowuje się najczęściej z samej wieprzowiny, Magda Gessler radzi, aby zrobić je z mieszanki wieprzowiny oraz wołowiny. W tym przypadku bardzo ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Mięsa wołowego powinno być o około 1/3 mniej niż wieprzowiny.

Co więcej, mięso należy wyrobić najpierw z samą wodą. Tylko wtedy nabierze odpowiedniej ilości powietrza, a kotlety będą kolejno pulchne i lekkie.

Magda Gessler radzi, aby kotlety mielone zrobić z mieszanki wieprzowiny oraz wołowiny
Magda Gessler radzi, aby kotlety mielone zrobić z mieszanki wieprzowiny oraz wołowiny123RF/PICSEL

Co dodaje się do kotletów mielonych? Postaw na tą przyprawę

Każda kucharka ma z pewnością swój ulubiony przepis na kotlety mielone. Czasami warto jednak nieco poeksperymentować. Szczególnie, jeśli te zabiegi mogą przynieść efekty w postaci dania, które zachwyci nasze kubki smakowe. Magda Gessler do mielonych dodaje 3 łyżeczki majeranku. Kotlety z takim dodatkiem smakują obłędnie! Jak je przyrządzić?

Potrzebować będziemy:

  • 800 g szynki wieprzowej,
  • 500 g wołowiny,
  • 3 cebule,
  • 1 czerstwą bułkę,
  • 2 jajka,
  • mleko,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej,
  • bułkę tartą,
  • sól, pieprz.

Mięso oczyść i zmiel, przełóż do miski, dolej niewielką ilość wody i wyrabiaj przez około 3 minuty. Cebulę obierz i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzane masło i dobrze zeszklij. Kajzerkę zalej mlekiem. Pozostaw do namoczenia.

Do mięsa dodaj przestygniętą cebulę, odciśniętą kajzerkę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dosyp majeranek. Całość wyrób na jednolitą masę.

Z masy uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Gotowe!

„Ewa gotuje”: Wątróbka cielęca z rusztuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas