Tarninówka
Przygotowywana późną jesienią.

Składniki:
- 50 dag owoców tarniny zebranych po pierwszych przymrozkach, - 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich, - 10 dag rodzynek, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 10 goździków, - 1 l spirytusu 95 proc., - 3,5 l czystej wódki, - 7 łyżek miodu wrzosowego lub gryczanego, - 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Owoce tarniny umyj, osącz, ponakłuwaj. Opłucz śliwki, rodzynkom poobrywaj szypułki. 2. Wyparz 5 l gąsiorek. Włóż do niego tarninę, śliwki, rodzynki, kwiat głogu i goździki. Zalej spirytusem i szklanką przegotowanej wody. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni mocno potrząśnij gąsiorkiem. 3. Zlej nalewkę znad owoców, owoce odciśnij przez gęste płótno. Wyciśnięty płyn dodaj do nalewki. Całość kilkakrotnie przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy. 4. Wymieszaj 4 szklanki nalewki z wódką. Miód zagotuj z 1/2 szklanki wody, odszumuj, wystudź. Następnie wymieszaj z nalewką wstrząsając gąsiorkiem. Szczelnie zakorkuj i odstaw na 6 miesięcy. Czas przygotowania: 1 godzina Czas oczekiwania: 7 miesięcy
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!