Tarta cytrynowa z truskawkami

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki: 175 g mąki, 310 g cukru, szczypta soli, 150 g masła, 3 jajka, skórka starta z i sok z 2-3 cytryn, 1 cytryna, 350 g truskawek, galaretka owocowa, mięta do dekoracji, tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Mąkę, 60 g cukru, sól, 100 g masła pokrojonego na kawałki i jedno jajko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Formę do tarty natłuścić, umieścić w niej ciasto, docisnąć brzegi, nakłuć kilka razy widelcem. Na cieście umieścić arkusz papieru i groszek do pieczenia na ślepo. Piec w 200 st. C przez ok 20 min..

Smacznego
 123RF/PICSEL

50 g masła roztopić. 2 jajka i 150 cukru ubić. Dodać skórkę i sok z cytryny. Powoli wlewać masło.

Ciasto wyjąć z piekarnika, usunąć papier i groszek. Wlać krem cytrynowy. Temperaturę zredukować do 175 st. C i piec jeszcze 15 minut. Trzymać 10 minut w uchylonym piekarniku, wyjąc i ostudzić w formie.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Cytrynę pokroić w plasterki. 100 g cukru i 200 ml wody zagotować i zredukować o połowę. Włożyć plasterki cytryny, zdjąć z płyty, ostudzić. Wyjąć, osączyć.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Truskawki pokroić w plasterki. Plastry cytryny i truskawek układać na tarcie. Pozostały syrop uzupełnić wodą do 250 ml, rozpuścić galaretkę, gdy zacznie, tężeć, nanieść pędzelkiem na owoce.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Smacznego!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas