Tarta dyniowo-pomarańczowa
Tym ciastem zachwycisz gości

Składniki
- tarta
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 25 dag masła
- pół szklanki cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- łyżka jogurtu naturalnego
- nadzienie
- 3 pomarańcze
- średnia dynia
- łyżeczka mielonych goździków
- łyżka masła
- łyżka cukru
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj resztę składników, zagnieć. Schłodź w lodówce. Na patelni rozpuść masło z cukrem, dodaj pokrojoną w kostkę dynię i pomarańcze, przypraw goździkami. Duś, aż dynia zmięknie, a płyn odparuje.
2. Ciastem wyklej naczynie do tarty wysmarowane tłuszczem. Ułóż na nim nadzienie, wyrównaj. Na wierzchu zrób dekoracje z ciasta. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.