Tarta malinowa z posypką
O tej porze roku korzystajmy z mrożonek lub przygotowanych wcześniej konfitur. Dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców.

Składniki
- 7,5 dag migdałów bez skórki,
- 22,5 dag cukru,
- 15 dag masła,
- 10 dag biszkoptów,
- 25 dag malin,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 40 dag twarogu,
- 25 dag kremówki,
- 2 łyżki konfitury z malin,
- 1 łyżka cukru pudru,
- olej.
Patelnię mocno rozgrzać, wsypać migdały i cukier. Mieszając podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje. Duży kawałek pergaminu cienko posmarować olejem. Rozłożyć na nim migdały w karmelu i odłożyć do zastygnięcia masy. Masło stopić, przestudzić. Biszkopty pokruszyć, wymieszać z masłem. Formę do tarty (o śr. ok. 22 cm) wylepić przygotowaną masą. Dobrze docisnąć ją do spodu i brzegów formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Maliny przebrać, krótko opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała.
Twaróg zemleć dwa razy i utrzeć z 15 dag cukru. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Stale mieszać, aby się nie przypaliła. Ostrożnie połączyć z masą serową i bitą śmietaną. Krem rozsmarować na spodzie z biszkoptów. Schładzać ok. 2 godzin. Migdały grubo posiekać. Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko. Wierzch tarty polać konfiturą i posypać migdałami.