Tarta szpinakowa z fetą
Kolacja dla dwojga.
Ciasto:
- po 15 dag chudego twarogu, margaryny i mąki tortowej, 1 jajko
Farsz:
- paczka mrożonego szpinaku w liściach,
- masło do smażenia,
- 2 pomidory, 1 opakowanie fety, 1,5 szklanki śmietanki 30proc.,
- 6 jajek, czosnek, cebula
Przygotowanie:
1. Ze składników szybko zagnieć ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki. Ochłodzone rozwałkuj na 2 placki, każdym wylep nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstaw do piekarnika 180 st. C i podpiecz na jasnozłoty kolor.
2. Na maśle zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smaż wszystko razem.
3. Masę szpinakową wyłóż na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart ułóż plastry pomidorów. Po środku umieść pokrojoną w kosteczkę fetę.
4. Jajka zmiksować ze śmietanką. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zalać farsz w tartach. Placki wstawić do piekarnika 175st. C i piec około 30 minut.