Tarta szpinakowa z serkiem ricotta
Zdrowy obiad w 30 minut!

Składniki
- porcja gotowego kruchego ciasta
- por, pokrojony w krążki
- 500 g świeżego szpinaku, posiekanego
- łyżka oliwy
- 200 g twarożku ricotta
- 4 jajka, roztrzepane
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki drobno startego twardego
- sera typu parmezan
- mięta, koperek lub natka do posypania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Natłuść formę. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 10 minut. 3. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć szpinak i krótko go podsmaż, mieszając (2 minuty). Pora zblanszuj we wrzątku (minuta), odcedź. Jajka wymieszaj z mlekiem i przypraw. 4. Wyjmij podpieczone ciasto, zdejmij papier z fasolą. Wyłóż na ciasto szpinak, por i kawałki ricotty. Polej masą jajeczną. 5. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Pod koniec posyp tartę startym serem. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, posypaną ziołami.