Tarta szpinakowa z serkiem ricotta
Zdrowy obiad w 30 minut!
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
2. Natłuść formę. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
3. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć szpinak i krótko go podsmaż, mieszając (2 minuty). Pora zblanszuj we wrzątku (minuta), odcedź. Jajka wymieszaj z mlekiem i przypraw.
4. Wyjmij podpieczone ciasto, zdejmij papier z fasolą. Wyłóż na ciasto szpinak, por i kawałki ricotty. Polej masą jajeczną.
5. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Pod koniec posyp tartę startym serem. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, posypaną ziołami.