Tarta Tatin jak z francuskiej cukierni
Ciasto idealne na jesień
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z 1/4 szkl. cukru pudru, solą oraz 2/3 kostki zimnego masła, pokrojonego na kawałki. Wbij jajko. Wlej 2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schładzaj ok. 30 minut.
2. W tym czasie jabłka umj, obierz, przekrój na pół i wytnij środki z pestkami. Formę do tarty (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Na spodzie rozłóż połówki jabłek. Na patelni stop 1/4 szkl. cukru pudru. Karmel wymieszaj z 5 łyżkami wody, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki masła. Owoce polej przygotowanym karmelem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Jabłka przykryj plackiem, mocno dociśnij ciasto do owoców.
3. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyłóż na talerz do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Tartę oprósz pozostałą łyżką cukru pudru. Podawaj np. z bitą śmietaną, ew. kulką lodów waniliowych.