Reklama

Reklama

Tarta waniliowa z kremem śmietanowym

Kruche ciasta - co w nich szczególnego? Są pyszne, przygotowuje się je nie dłużej niż 30 minut i tak łatwo możesz je odmienić. Wystarczy, że spód posmarujesz inną masą, a każdego dnia będziesz cieszyć się nowymi wypiekami.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • trochę tłuszczu do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałki, 1 jajko oraz 1/4 szkl. cukru. Składniki szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem. Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki. 

2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Cząstki jabłek, po wypukłej stronie, głęboko ponacinaj. 

3. Spód z kruchego ciasta posyp tartą bułką. Ułóż na nim owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 10 minut. Śmietanę wymieszaj z resztą cukru, rdzeniem wanilii i resztą jajek. 

4. Tartę wyjmij z piekarnika. Jabłka zalej masą śmietanową. Piecz jeszcze przez 35 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy