Reklama

Reklama

Tarta z dyniowym farszem

Coś słodkiego na jesienny poranek.

Składniki

  • porcja gotowego kruchego ciasta
  • 2 szklanki upieczonego miąższu dyni hokkaido lub piżmowej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 proc.
  • 4 cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Natłuść formę. Ciasto rozwał - kuj i wyłóż nim formę. Wstaw na 15 minut do lodówki. 

2. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Miąższ dyni zmiksuj. Dodaj roztrzepane jajka, śmietanę, drobno starty imbir, rozgnieciony czosnek i przyprawy. 

3. Ciasto w formie przykryj pergaminem i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Zdejmij pergamin z fasolą. Wyłóż masę dyniową. 

4. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 30 minut. Po wyjęciu oprósz startą gałką muszkatołową i cynamonem. Podawaj lekko przestudzoną


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje