Tarta z dyniowym farszem
Coś słodkiego na jesienny poranek.

Składniki
- porcja gotowego kruchego ciasta
- 2 szklanki upieczonego miąższu dyni hokkaido lub piżmowej
- 3 jajka
- 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 proc.
- 4 cm świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Natłuść formę. Ciasto rozwał - kuj i wyłóż nim formę. Wstaw na 15 minut do lodówki. 2. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Miąższ dyni zmiksuj. Dodaj roztrzepane jajka, śmietanę, drobno starty imbir, rozgnieciony czosnek i przyprawy. 3. Ciasto w formie przykryj pergaminem i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Zdejmij pergamin z fasolą. Wyłóż masę dyniową. 4. Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 30 minut. Po wyjęciu oprósz startą gałką muszkatołową i cynamonem. Podawaj lekko przestudzoną