Reklama

Reklama

Tarta z jabłkami

Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub lodami.

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 85 g masła
  • Szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego
  • Tłuszcz do formy mąka do podsypywania

Reklama

Składniki:

Mąkę, 60 g masła, sól i łyżkę wody wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut

Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 5 cząstek. Formę do tarty (średnica dna 22cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na krążek (28 cm), umieścić w formie docisnąć. Jabłka ułożyć na cieście (mogą lekko na siebie zachodzić). Na wierzchu ułożyć  25 g masła w płatkach i posypać cukrem. Piec 50-60 minut w temp. 175 st. (na grzałce dolnej, 5 minut przed końcem pieczenia dodać grzałkę górną). Dżem porzeczkowy zagotować z łyżką wody i posmarować gotową tartę. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Tarta gruszkowo-migdałowa

Tarta cytrynowa z truskawkami

Tarta bananowo-czekoladowa

Tarta orzechowa


Gotowanie to twoja pasja? Podyskutuj na FORUM!

Dowiedz się więcej na temat: Tarta z jabłkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje