Tarta z jabłkami
Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub lodami.
Składniki:
- 100 g mąki
- 85 g masła
- Szczypta soli
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego
- Tłuszcz do formy mąka do podsypywania
Składniki:
Mąkę, 60 g masła, sól i łyżkę wody wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 5 cząstek. Formę do tarty (średnica dna 22cm) natłuścić. Ciasto rozwałkować na krążek (28 cm), umieścić w formie docisnąć. Jabłka ułożyć na cieście (mogą lekko na siebie zachodzić). Na wierzchu ułożyć 25 g masła w płatkach i posypać cukrem. Piec 50-60 minut w temp. 175 st. (na grzałce dolnej, 5 minut przed końcem pieczenia dodać grzałkę górną). Dżem porzeczkowy zagotować z łyżką wody i posmarować gotową tartę. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.