Tarta z kremem i owocami
- To ciasto to połączenie kilku innych ciast, które najbardziej lubię. Kruche ciasto z karmelkowego, krem z pychotki i owoce sezonowe. Łatwe, dość szybkie a przede wszystkim pyszne! - pisze na swoim blogu "Kocham Cię Życie" Magda Steczkowska, autorka przepisu.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- pół kostki margaryny
Masa:
- pół litra mleka
- pół szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- płatki migdałowe
- owoce
Przygotowanie:
Trzy pierwsze składniki ciasta mieszamy dokładnie, dodajemy żółtka i zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę nasmarowaną i podsypaną np. kaszką manną i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 st). Pieczemy na złoty kolor (ok 20-30 min w zależności od piekarnika ). Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto jest w piekarniku zagotowujemy pół litra mleka. W misce ubijamy jajka i dodajemy mąkę cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Kiedy mleko się zagotuje powoli wlewamy mieszankę i cały czas mieszając na małym ogniu czekamy aż zgęstnieje. Kiedy będzie gotowa, czyli gęsta, odstawiamy i czekamy aż wystygnie od czasu do czasu mieszając, żeby nie było grudek. Jak będzie zimne a przynajmniej letnie, wylewamy na ciasto i układamy owoce. Niech poniesie was fantazja. Każdy owoc pasuje. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi które wcześniej na chwilę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając czekamy aż będą miały złoty kolor.
Przepis pochodzi z bloga Magdy Steczkowskiej "Kocham Cię Życie".